Facebook обяви конкурент на Clubhouse

Facebook обяви конкурент на Clubhouse

Facebook продължава да разширява своето портфолио от продукти с обявяването на редица нови услуги, които са фокусирани върху аудио съдържанието. Те ще бъдат пуснати през следващите няколко месеца и в началото ще са достъпни за ограничен кръг потребители.

Сред новите неща има и конкурент на популярната услуга Clubhouse, която засега в налична само с покани и само в приложение за iOS. Предложението на Facebook се казва Live Audio Rooms и ще бъде пуснато за всичко през лятото в приложенията на Facebook и Messenger. Компанията ще тества функцията в групите и ще я предложи за всичките им 1.8 милиарда потребители месечно.

В началото Facebook ще предложи и на редица известни личности, за да могат да са домакини на разговори с други обществени личности, експерти и фенове. Тук влизат Ръсел Уилсън (състезател по американски футбол), TOKiMONSTA (музикален продуцент), Ел Моксли (артист и режисьор) и Настя Люкин (петкратен олимпийски медалист и предприемач).

При старта на Live Audio Rooms феновете ще могат да подкрепят своите любими създатели на съдържание чрез Stars или пък да дарят средства на важни за тях каузи. Компанията предложи и други опции за монетизация като възможност за достъп чрез еднократно заплащане или чрез абонамент. Facebook въвежда и Audio Creator Fund, който цели да подкрепи начинаещите създатели на съдържание.

Другите новости включват Soundbites - кратки аудиоклипове за споделяне на анекдоти, шеги, поеми и други. Тестовете на функцията ще започнат през идните месеци с малка група създатели на съдържание. Компанията ще обърне и много по-голямо внимание върху подкастите и през следващите седмици в приложението на Facebook ще се появи възможност за слушане на такива.

За да улесни създаването на съдържание компанията обяви и разработката на нови инструменти за обработка на звук. Директно през приложението ще са налични опции като изчистване на звука от шумове с ползване на ИИ, колекция с музикални изпълнения за употреба като фон на историите, опция за смесване на звук от различни източници, гласови филтри и ефекти и т.н.

Източник: Facebook