Facebook преразглежда плановете си за добавяне на реклами в WhatsApp

Facebook изглежда ще се откаже от плановете си за добавяне на реклами в WhatsApp, сочи информация на The Wall Street Journal. Според данните на изданието компанията е разпуснала екипа, който е трябвало да открие начин за прилагане на реклами в чат услугата. Освен това добавеният досега код за тези цели е бил премахнат от приложението.

Решението на Facebook донякъде е изненадващо, тъй като компанията разчита на реклами за генериране на голяма част от приходите си. Намеренията за вграждане на подобна схема в WhatsApp накараха създателите ѝ Ян Кум и Брайън Ектън да напуснат Facebook. Преди време WhatsApp имаше годишна абонаментна такса, която беше премахната след придобиването ѝ от Facebook.

Въпреки това на даден етап Facebook планира да вгради реклами във функцията „Status“, която е подобна на историите (Stories) в Instagram и Snapchat. Този ход обаче е планиран за по-далечното бъдеще. В момента компанията се фокусира върху изграждането на платени функционалности за комуникация на търговци с клиенти.

Източник: The Wall Street Journal (изисква абонамент)