Facebook разработва собствена операционна система

Facebook вече има редица хардуерни продукти и планира още по-сериозно развитие в това направление. Към момента устройствата на компанията работят под модифицирани версии на Android, но изглежда това може да се промени в близко бъдеще. По данни на The Information Facebook иска да разполага със собствена софтуерна платформа, която вече е в процес на разработка.

Чрез нея компанията ще може да се освободи от зависимостта си от Android, а сред водещите проекта разработчици е Марк Луковски, който е бивш служител на Microsoft и е сред създателите на Windows NT. В интервю за The Verge, макар да не потвърждава разработката на новата операционна система, той споделя, че е възможно Facebook да има голяма полза от независимостта си от Android.

Доста вероятно е Facebook да предприеме подобен на Apple подход по отношение на затворената екосистема за настоящите и бъдещите си хардуерни устройства. През изминалите години обаче сме свидетели на множество доказателства за това, че Facebook не се справя с опазването на личните данни на потребителите. Това води до въпроса дали хората биха се доверили на компанията и за управление на данните им в различните й хардуерни продукти.

Източници: The Verge, The Information (изисква регистрация)