Facebook търси нови начини да открие кого познавате

Facebook търси нови начини да открие кого познавате

Още през 2014 година Facebook патентова технология, която използва различни данни от смартфона, за да установи дали дадени хора се познават лично. Авторът на изобретението Бен Чен посочва, че не само е възможно да се открие дали два телефона са на едно и също място по едно и също време, но и след сравнение на данните от сензорите им може да се установи дали притежателите на устройствата се гледат един друг или ходят заедно. По този начин Facebook пък може да ви предложи да се сприятелите с човека, с когото сте си говорили на купон предната вечер например.

Към момента социалната мрежа все още не използва тази технология, а и не я е прилагала в миналото с изключение на кратък тестови период през 2015, когато е ползвала местоположението за препоръки за сприятеляване. Въпреки това Facebook очевидно мислят интензивно по темата, защото серия от други патенти отново се позовават на местоположението на потребителите. Така например в един от тях става дума за потребители, които се отбелязват от едно и също място по едно и също време, а най-стряскащият използва метаданните от камерата на смартфона.

Така например ако двама различни потребители качват снимки, които са заснети от едно и също устройство, Facebook ще предположи, че те се познават. В патента се споменават детайли като дефекти от надраскано или зацапано стъкло на камерата и сходни имена на файловете, които се анализират, и ако при снимките на различни потребители се открият допирни точки, се стига до заключението, че те са заснети с едно и също устройство и съответно няма как хората да не се познават. Към момента от социалната мрежа категорично отричат да използват данни за шпиониране на своите потребители и не използват IP адреси, разглеждания на профили или лицево разпознаване за предлагане на приятелства.

Поне към днешна дата повечето препоръки идват от анализ на телефонните указатели на потребителите, които често ги предават съвсем доброволно на Facebook при вписването си в Messenger. След специално запитване от страна на сайта Gizmodo от социалната мрежа официално са отговорили, че редица техни патенти просто защитават интелектуална собственост и тяхното регистриране не означава по никакъв начин, че те ще бъдат приложени в практиката.

Източник: Gizmodo