Facebook възнамерява да интегрира WhatsApp, Instagram и Messenger

Facebook има сериозни планове за бъдещето на WhatsApp, Instagram и Messenger и те включват интегриране на техните възможности за размяна на съобщения. Те ще продължат да работят като самостоятелни приложения, но в основата си ще бъдат свързани в една система, която ще позволи размяната на съобщения между трите. Това на практика ще позволи на потребител на Messenger да общува директно с ползващ само WhatsApp или Instagram и обратното.

Според Facebook това е началото на дълъг процес, но в New York Times се появи информация, че работата може да бъде завършена в края на тази или в началото на следващата година. Изданието пише, че това е личен проект на Марк Зукърбърг, който иска по-този начин услугите да станат по-полезни и да увеличи времето, което хората прекарват в тях. Според NYT идеята е предизвикала вътрешен спор, който отчасти е виновен за напускането през миналата година на основателите на Instagram и WhatsApp.

Решението идва на фона на засилващите се критики към начина, по който Facebook обработва, пази и използва потребителските данни. Споделянето на данни между трите услуги на такова ниво със сигурност ще доведе до допълнителни проверки от страна на регулаторите. Facebook посочва в изявление, че иска да създаде най-доброто решение за размяна на съобщения и работи по добавянето на пълно криптиране към повече от услугите си за комуникация. Според компанията има много вътрешни спорове около идеята и все още се уточняват детайлите как ще работи всичко.

Източник: BBC, NYT

  • Е, какво мазало. Тя целта е ясна от орбита. Всичко, което споделяш на тяхни отделни сървъри и в различни центрове за данни и политики по конфиденциалност, ще се обединят в едни 345 страници Общи условия, които нито GDPR не ги ловят, нито някой ще знае какво се случва с данните му на единица. Примерно, много хора вече не използват FB, но споделят снимки в Instagram, или използват WhatsApp, или едното само. Като ги обединиш и разводниш ограничените им иначе права по използване на данните, всичко и без да искаш ще отива на едно място. Ето за 10-years-and-back challenge се говори, че са използвали доброволно качените снимки на десетки милиони потребители да си тестват AI алгоритмите за лицево разпознаване във времето. Техните или платила си трета страна. It is free and always will. Дали?
    MEnergy
  • Това ще стане адското мазало...
    tzincbg