Facebook вече поддържа 3D снимки и от телефони с една камера

Facebook скоро ще позволи на потребителите да публикуват 3D снимки през приложението на компанията дори и те да са заснети от телефон с единична камера. На теория това ще разшири значително броя на устройствата, с които ще могат да се правят такива снимки, а освен това ще позволи създаването на 3D селфита.

Досега функцията беше достъпна само за телефони с два или повече сензора в камерата, които позволяваха да се ползва портретен режим за симулиране на боке ефект. Facebook имаше нужда от снимки от два сензора, които след това обработваше за добавяне на дълбочина в кадрите.

Новата технология на компанията ползва машинно обучение, за да получи триизмерната структура на снимката, която след това се ползва за създаване на 3D ефект - при него централният обект в изображението сякаш се движи независимо от фона.

Според Facebook функцията за публикувани на 3D снимки е достъпна през мобилното приложение на компанията за всеки с iPhone 7 или по-нов модел или със скорошен смартфон с Android от среден или по-висок клас. Тези изображения обаче могат да се разглеждат на всякакво устройство в потока с новини.

Източник: Facebook