Fibank и преходът към дигиталните разплащания в България

Fibank и преходът към дигиталните разплащания в България

Един от положителните ефекти на пандемията от новия коронавирус е в сферата на дигиталните разплащания. Потребителите започнаха да избягват работата с банкноти и монети за сметка на безконтактните и виртуални решения. В новия ни проект ще ви запознаем с иновациите при дигиталните разплащания, въведени от Първа инвестиционна банка.

Сред тях са надграждането на банкоматите с безконтактна технология, която позволява на клиентите само с доближаване на картата или смарт устройството си да извършват някои операции. Банката е първата в страната, която въведе безконтактни карти още през 2010 г., а шест години по-късно предложи и първата дигитална карта.

През 2019 Fibank осигури на българските потребители на устройства Garmin възможност да се възползват от вградената в тях безконтактна технология. Скоро след това банката първа предложи и възможност за плащане с Apple Pay.

  • Да вземат да си оправят скапаната система за онлайн плащания!Одеве 1 час се борих да подновя абонамент за услуга която работи с тяхната система - "неуспешни плащания", "логически грешки", празни страници и накрая излезе че съм си забравил тая идиотщина "статична 3Д парола".Ако искаш да плащаш с телефона трябва всеки път след ново устройство или формат да се мъкнеш до офиса да го оторизираш.Вместо да улесняват хората правят те само им усложняват живота с разни измислени "защити" които нищо не пазят освен собствените ти пари от теб. :( Даммм... ако направиш "factory reset" на същото устройство трябва да ходиш до клон. Бях писал оплакване по този въпрос отговориха ми ами защити господине тогава им зададох въпрос ако активирам на ново устройство получавам смс с нов "pint" логичено отговор не получих. Голяма дигитализация, но поне откъм такси на тоя етап са най-добре.

    За онлайн плащаният ползвам пръстов отпечатък не ми се занимава с 3D пароли.
    ivanovbg
  • Да вземат да си оправят скапаната система за онлайн плащания!Одеве 1 час се борих да подновя абонамент за услуга която работи с тяхната система - "неуспешни плащания", "логически грешки", празни страници и накрая излезе че съм си забравил тая идиотщина "статична 3Д парола".Ако искаш да плащаш с телефона трябва всеки път след ново устройство или формат да се мъкнеш до офиса да го оторизираш.Вместо да улесняват хората правят те само им усложняват живота с разни измислени "защити" които нищо не пазят освен собствените ти пари от теб. :(
    AVKansazov