Финално гласуване одобри отпадането на роуминг таксите в ЕС от 15 юни

Финално гласуване одобри отпадането на роуминг таксите в ЕС от 15 юни

След години на намаляване на размера на таксите, които плащахме в роуминг на територията на ЕС, от 15 юни тази година те ще отпаднат напълно. Финалното правно одобрение дойде след гласуването тази сутрин в Съвета на Европейския съюз на предложението за максимални цени на едро на мобилните услуги в роуминг, с които ще се таксуват операторите, а в средата на следващия месец предстои подписване от ЕП и ЕК преди публикуване в официалното издание на ЕС в края на май и влизането на закона в сила в средата на юни.

Това означава, че от това лято вече няма да плащаме допълнително за мобилни разговори, текстови съобщения и мобилен интернет, докато пътуваме или сме на почивка в друга европейска страна, според условията на правилото “roam like at home”. Скоро след 15 юни разпоредбата ще влезе в сила и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Отпадането на роуминга ще е полезно и за посещаващите ЕС туристи от други страни, които ще могат да закупят една предплатена SIM карта и да я използват във всички страни от Съюза.

В същото време се въвеждат различни мерки, за да се предотврати злоупотребата с “roam like at home” и да се пресекат опити за закупуване на евтини карти от една страна за постоянна употреба в друга. Специални правила има и за плановете с неограничен мобилен интернет и за предплатените карти – можете да ги намерите тук. Приетите днес максимални цени на едро на мобилните услуги в роуминг са необходими, за да се гарантира отпадането на роуминг таксите, без да се увеличат цените на националните услуги.

Източник: Съвет на ЕС