Финансовият директор на Huawei арестуван в Канада по искане на САЩ

Финансовият директор на Huawei арестуван в Канада по искане на САЩ

Проблемите на китайския телеком гигант Huawei в САЩ продължават. Оказва се, че дъщерята на основателя на компанията, която е й неин корпоративен финансов директор, е била арестувана в Канада на 1 декември и може да бъде екстрадирана в САЩ, а за утре е насрочено съдебното дело за евентуалното й пускане под гаранция. Задържането на Мън Уанжоу е станало по искане на американските власти и засега няма много детайли около мотивите, но BBC посочва, че САЩ разследва компанията около потенциални нарушения на санкциите срещу Иран.

Китайското посолство в Канада е отправило протест срещу ареста и настоява за нейното освобождаване. То посочва, че арестът на Мън Уанжоу е станал по време на трансфер между полети. В изявление на Huawei четем, че компанията е получила много малко информация около обвиненията и няма информация за нарушения на Мън Уанжоу. Тя заявява, че спазва всички приложими закони и регулации на местата, в които оперира, включително разпоредбите за контрол върху износа на ООН, САЩ и ЕС.

Арестът идва в особено чувствително време за отношенията между Китай и САЩ, които се намират в търговска война и си наложиха мита на стойност милиарди долари за различни стоки. Преди дни страните се споразумяха за тримесечно примирие около вносните мита и ще седнат на масата за преговори, за да обсъдят всички наболели въпроси. В светлината на новите действия на САЩ преговорите едва ли ще преминат гладко.

Източник: BBC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Наистина нещата много започнаха да загрубяват. Преди време когато наложиха бан на Хуауей в САЩ предрекохме че и другите англоезични сателити на САЩ ще вземат подобно решение и нещата не закъсняха. За всички е ясно че тези мерки са отчаян опит за стопиране на китайския технологичен бум но вече е късно за янкитата. Когато им дадоха на китайците на тепсия всичките си разработки и технологии и от алчни подбуди си преместиха цялото производство в Китай сега ще си сърбат попарата.
    mamuta70