Firefox ще получи опция за превод на страници

Firefox ще получи опция за превод на страници

Mozilla подготвя опция за автоматичен превод на страници във Firefox, която за разлика от решението в Chrome, няма да разчита на базирана в облака услуга за превод, а на библиотека, използваща технология за машинно обучение, която е разположена в крайното устройство. Въпросната библиотека се разработва като част от "Bergamot Project", който получи финансиране на стойност 3 милиона евро от ЕС.

Според учените зад проекта преминаването към система от клиентската страна ще помогне за защитата на личните данни и ще доведе до развитие на езиковите технологии в Европа в секторите, в които се изисква конфиденциалност. За разработката на технологията Mozilla е започнала да наема инженери по невронен машинен превод, които да интегрират Bergamot във Firefox. След завършването на библиотеката тя ще бъда достъпна и под лиценз с отворен код.

Firefox вече разполага с добавен преди няколко години потребителски интерфейс, който поддържа функционалност за преводи. Тогава Mozilla планираше да включи решение като това в Google Chrome, но плановете пропаднаха поради високите разходи. Опцията може да бъде активирана във Firefox Nightly в секция "about:config" чрез включване на настройките „browser.translation.ui.show“ и „browser.translation.detectLanguage“.

Източник: ZDNet