Firefox ще получи опция за превод на страници

Mozilla подготвя опция за автоматичен превод на страници във Firefox, която за разлика от решението в Chrome, няма да разчита на базирана в облака услуга за превод, а на библиотека, използваща технология за машинно обучение, която е разположена в крайното устройство. Въпросната библиотека се разработва като част от "Bergamot Project", който получи финансиране на стойност 3 милиона евро от ЕС.

Според учените зад проекта преминаването към система от клиентската страна ще помогне за защитата на личните данни и ще доведе до развитие на езиковите технологии в Европа в секторите, в които се изисква конфиденциалност. За разработката на технологията Mozilla е започнала да наема инженери по невронен машинен превод, които да интегрират Bergamot във Firefox. След завършването на библиотеката тя ще бъда достъпна и под лиценз с отворен код.

Firefox вече разполага с добавен преди няколко години потребителски интерфейс, който поддържа функционалност за преводи. Тогава Mozilla планираше да включи решение като това в Google Chrome, но плановете пропаднаха поради високите разходи. Опцията може да бъде активирана във Firefox Nightly в секция "about:config" чрез включване на настройките „browser.translation.ui.show“ и „browser.translation.detectLanguage“.

Източник: ZDNet