Foxconn свива своя мобилен бизнес с Android

Foxconn свива своя мобилен бизнес с Android

Пазарът на смартфони е изключително конкурентен, а компаниите, които успяват да генерират печалба на него, намаляват. Foxconn е един от производителите, който прави смартфони не само за Apple, но и за много други компании, продаващи устройства с Android. Последното обаче става все по-неизгодно и тайванците са готови да направят необходимите корекции в своята дейност, за да се насочат към по-обещаващи сектори като електроника за автомобилите от следващо поколение. Компанията FIH Mobile, която се контролира от Foxconn, е един от най-големите производители на смартфони с Android по поръчка с приходи от 14.9 милиарда долара за миналата година.

Според източници на Nikkei Asian Review тя е започнала да прехвърля стотици инженери и други ресурси от отдела за устройства с Android, който генерира 90% от приходите й, към новосформиран отдел за автомобилна електроника. Един източник разкрива, че FIH вече няма толкова поръчки за смартфони като едно време, а друг описва ситуацията около производството на устройства с Android като жалка. FIH прави устройства за компании като Google, Xiaomi, Lenovo, Nokia, Sharp, Gionee, Smartisan и Meizu, но само договорът с Google е печеливш. За миналата година компанията е отчела нетна загуба от 857 милиона долара, която е най-голямата от излизането на борсата и втората последователна.

Според изданието китайските клиенти създават повече проблеми, защото плащат бавно и рядко дават на доставчиците си надеждни производствени прогнози. FIH често е била принуждавана да задържа инвентара на клиентите, когато продажбите намалявали, а освен това е трябвало да държи работна ръка в резерв, което сериозно се отразило на печалбата. И все пак компанията не смята да излезе от мобилния пазар, но ще бъде много по-селективна по отношение избора на клиенти, чийто брой вече се е свил до по-малко от 10.

Всичко това ще засегне и бизнеса на HMD Global, която продава телефоните с марката Nokia. От предварителния финансов доклад на компанията става ясно, че в Европа е отчела загуба от 368 милиона долара при приходи от 2.02 милиарда долара. HMD Global е регистрирана във Финландия, така че тези резултати са свързани с нейната дейност. FIH посочва, че на фона на конкурентния пазар, на спада в доставките на смартфони и малките обеми на доставяни устройства, които не позволяват да се постигне икономия от мащаба, тя губи от производството на телефони Nokia. Резултатите в Европа са се влошили драстично, което е засегнало резултатите на цялата група.

В резултат на това FIH Mobile ще предприеме някои мерки, които са на път да затруднят дейността на HMD Global. Като цяло компанията вече няма да приема поръчки от финландската компания за продукти, които са с ниска печалба. В същото време HMD Global ще започне да работи и с други производители, които да правят телефоните й. FIH Mobile ще продължи да произвежда първите две поколения на продуктите на HMD Global и ще разработва нови смартфони и обикновени телефони, но занапред най-вероятно ще приема поръчки само за модели от висок клас, които имат и по-голяма норма на печалба. Заедно с това ще има промяна и при дистрибуцията на телефоните Nokia, която досега се правеше ексклузивно от компанията TNS. Оказва се, че в края на тази година тя ще спре да го прави, което ще изправи HMD Global пред нови предизвикателства.

Източник: Nikkei, NokiaMob

 
 

Оферти на деня