Германия може да накара Apple да отвори Apple Pay и за конкуренти

Германия може да накара Apple да отвори Apple Pay и за конкуренти

В късна сесия в сряда германският парламентарен комитет изненадващо гласува допълнение към Закона срещу пране на пари, което в четвъртък премина през гласуване и ще влезе в сила в началото на следващата година. Промяната може да има сериозни последици за Apple, защото може да принуди компанията да осигури достъп до NFC функцията на Apple Pay и за алтернативни платежни услуги.

Поправката, която не споменава Apple директно, предвижда операторите на инфраструктура за електронни разплащания да осигурят достъп до нея и на конкуренти срещу справедлива такса. В момента единствената възможност на потребителите на iPhone да плащат безконтактно с NFC чиповете в телефоните си е, като използват Apple Pay, а финансовите институции, които искат да влязат в системата, трябва да преговарят с Apple и да се съгласят с условията й.

Гласуваните от германския парламент промени ще позволят на банките да получат достъп до NFC в iPhone и Apple Watch и да предложат собствени приложения за разплащания, което ще доближи системата до тази в Android. Apple не е никак доволна от развитието на ситуацията. Говорител на компанията посочва, че са изненадани от скоростта, с която са били приети промените в закона, и се страхува, че те може да навредят на удобството за ползване на услугата от потребителите, защитата на информацията и сигурността на финансовите данни.

Източник: Reuters

Оферти на деня

 • Това, че компания не иска да осигури досъп за конкурентни приложения, а позволява налагайки само своето срещу такса и/или други (неконкурентни) условия е възпрепятстване на конкуренцията. Това е валидно само когато компанията е монополист, а Епъл имат 20% пазарен дял в Германия.
  Когато си монополист (като Андроид за мобилни, Уиндоус за декстоп), тогава са задължени да осигурят възможност за алтернативи.
  Както казах, и сега банките могат да интегрират безконтактно плащане с Айфон - в БГ са вече Фибанк и Булбанк.

  Няма изискване за пазарен дял, ако предлагаш платена услуга или със задължителни условия.

  Направили са го през Apple Pay, защото клиентите им с iOS са "недоволни", че при Android може, а при тях няма.
  Доскоро Apple Pay изобщо нямаше в в Бългрия.
  (И все още няма Български език на iOS интерфеса.)

  Обаче, ако за потребителите с iOS добавят и евентуалната такса от Apple, същите тези потребители няма да са доволни!

  iOS са известни с императивните си ограничения.
  Оправдания за евентуслен проблем със сигурността единствено показват колко некадърно би могла да е изградена структурата и/или управлението на съответния хардуер.

  Когато има конкуренция - могат да спечелят потребителите на iOS.

  Бих разбрал защитната Ви позиция, ако сте адвокат/представител на Apple.
  Чо :)
 • -
  npet
 • Булбанк още не става , сега пробвах...


  Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
  kanar
 • -
  npet
 • Когато някое приложение има достъп до определена част от хардуера (NFC, Microphone, Camera, WiFi, Bluetooth,...) то НЯМА достъп до данните на останалите приложения ползващи същата част от хардуера. Това, че компания не иска да осигури досъп за конкурентни приложения, а позволява налагайки само своето срещу такса и/или други (неконкурентни) условия е възпрепятстване на конкуренцията.
  Чо :)
 • -
  npet
 • Съмнявам се да стане. По скоро Епъл ще им резнат услугата отколкото да си отключат NFC така си бият по сигурността


  Sent from my iPhone 11 Pro Max using Tapatalk Pro
  kanar
 • операторите на инфраструктура за електронни плащания да осигурят достъп до нея Пос терминалите в магазините не са на Епъл и приемат разплащания с различни устройства и карти.
  Някой може ли да светне, какво точно искат германците?
  Искат както при Андроид nfc може да се ползва от приложението на всяка банка, така и при Apple.
  tzincbg
 • -
  npet