Германски град се отказа от работата с безплатен софтуер

Германски град се отказа от работата с безплатен софтуер
Сензационно решение на Градския съвет в германския град Фрайбург разбуни духовете тази седмица. Общинските съветници отмениха с 25 на 20 гласа политиката за използване на софтуер с отворен код, която бе в сила от 2007. Така Фрайбург ще се откаже от използването на Open Office в общинската администрация, а Microsoft ще получи около 600 000 евро, за да предостави на общината необходимия брой лицензи за Office 2010. Най-яростна съпротива срещу решението имаше от общинските съветници от Пиратската партия, които се аргументират, че градът ще изхарчи огромна сума за безсмислен разход и че повечето гласували решението съветници нямат никаква представа за какво в действителност става дума.

От Пиратската партия допълват, че лицензионните такси няма да са единственият разход за Фрайбург, защото и самите служители ще трябва тепърва да бъдат обучавани да работят с новия софтуер. Според нея средствата са можели да бъдат инвестирани в подобряване на безплатния софтуер и решаването на проблемите при неговото използване. Иначе самото решение за миграция към Office 2010 е продиктувано най-вече от различни несъвместимости между безплатния офис пакет и този на Microsoft.

 • Пич, ти работил ли си с индийци? Имаш ли идея какви са им заплатите? Средно ниво СЪПОРТ инженер взема от $450 нагоре. Хайде сметни 100 индийци по $450 (немалко от тях ще вземат повече) х 12 месеца. Хайде х2 за две години. Тия 600к евро няма да стигнат. Нали се сещаш че и шефчето трябва да вземе нещо (разбирай МНОГО). Сега другия проблем. Ти говорил ли си с индийци на английски? Аз защото го правя от време на време и не разбирам нищо. Карам ги да пишат - пак не се разбира. Говорим за английски. Хайде сега си го представи германеца как се обажда на съпорта - няма да говори на английски, нали?
  tamniakoisi
 • Абсолютно.А и бъговете при софтуера с отворен код се отстраняват относително бързо.А при микрософт трябва да си чакаш да ти изплюят ъпдейт.Несъвместимостта на документите идва от там,че микрософт ползват собствени стандарти и практически заробват потребителя.Иначе е ясно,че половината от гласувалите за микрософт са взели кинти,а другата половина са некомпетентни.
  azcv
 • За 600 000 евро могат да наемат 100 индийци за 2 години в support center. Тези хора могат да поемат въпросите на администрацията за OoO на половин Германия. :P
  A4i
 • Някой е взел тлъста комисионна.Криза е.
  azcv
 • Въпросът е и в поддръжката. Като имаш проблем с OpenOffice може да се оплачеш само на оня горе на небето. За домашния потребител не е кой знае каква драма, но за администрацията си е съществено.
  Emuhead
 • Не съм много съгласен. И аз в началото го ползвах по принуда и мрънках. Но като му свикнеш, в някои отношения е по-добър и от MS Office. 2 години изкарах само на него, а сега когато имам възможност да работя на MS Office продължавам на OpenOffice. А германците и те явно са го ползвали доста време, така че спокойно може да замести MS Office според мен. А затова, че не отваря някои файлове пък съвсем не съм съгласен. Всичко си отваря без проблеми. Дори колеги със по-стари версии на MS Office не можеха да отварят някои файлове и се налагаше да им ги конвертирам аз. И все пак това си е мое мнение, а всеки си ползва каквото му харесва или каквото може да си позволи. :)
  V-type
 • Openoffice не може да замени Office 07/10/13, каквото и да говорим си е pain in the ass. И няма как да ме убедите в обратното. Самия факт че OO не може да отвори коректно някои файлове, а за манипулация няма да говорим. Но нали \"като е безплатно - толкова\"... (beer)(cyber)
  fintaraBG
 • За мен това са безсмислено изхарчени пари, OpenOffice си върши чудесна работа. Аз имам и 2-та пакета, но работя с OpenOffice.
  V-type