Геймърските лаптопи със скромен ръст през 2018

Световният пазар за геймърски лаптопи ще отбележи скромен едноцифрен ръст през настоящата година. 2017 беше разочароваща за производителите, а общият брой доставени устройства бе около пет милиона при очаквания за поне 5,5 милиона, споделят източници на DigiTimes. В същото време на пазара навлязоха много нови компании и подбиха цените на утвърдените играчи, което ще доведе до още по-ожесточена конкуренция през настоящата година.

Междувременно производителите възнамеряват да инвестират повече в разработката на своите продукти. През последните две години често се случваше компании просто да се обърнат към асемблаторите с молба да копират даден модел на компании като Asus и MSI. Тази стратегия обаче се е оказала неефективна в средносрочен план. През миналата година сериозни играчи на пазара като HP и Dell увеличиха значително инвестициите си в разработката на геймърски лаптопи на атрактивни цени в диапазона 899-1099 долара.

MSI и ASUS обаче избегнали конкуренцията чрез по-добри спецификации и дизайн на продуктите си и позициониране главно в сегмента 1299-1799 долара. Към момента двете тайвански компании Asus и MSI държат първите две места на всички ключови пазари извън Северна Америка, където са на по-ниска позиция с подобни обеми на доставките. В Китай, където се търсят главно бюджетни модели, те заемат съответно второ и трето място.

Източник: DigiTimes