GLOBUL с 19,6% ръст на печалбата за тримесечието

GLOBUL с 19,6% ръст на печалбата за тримесечието

Печалбата на GLOBUL преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за третото тримесечие на 2014 г. се е увеличила с 19,6% на годишна база, показва новият финансов доклад на Telenor Group, която отчита рекордни приходи и EBITDA за периода. Компанията отдава добрия резултат в България на по-доброто управление на разходите. Общите приходи на GLOBUL за третото тримесечие са намалели с 1,3% до 167 милиона лева в сравнение на същия период от предходната година, което се дължи най-вече на по-ниските продажби на мобилни устройства и по-ниските приходи от входящ роуминг в резултат от регулацията в Европейския съюз.

Приходите от мобилен интернет на GLOBUL нарастват и през третото тримесечие са били с 34% повече. Такива услуги се ползват активно от 25% от абонатите на оператора. Към края на септември компанията има над 4 милиона активни клиенти или с 3% повече от третото тримесечие на 2013 г. За периода са били добавени 42 000 нови абоната. Степента на проникване на мобилните услуги в България се оценява на над 140%. Telenor посочва, че в края на септември е било изпълнено около 40% от цялостното обновяване на мрежата, което върви по план, и се очаква да приключи през първата половина на следващата година.

Клиентите на абонаментните програми на GLOBUL продължават да се увеличават и през третото тримесечие са достигнали близо 2,8 милиона, което е с 4% повече от същия период на миналата година. Делът им е почти 70% от всичките 4 милиона активни клиенти на оператора. Средното месечно потребление на клиент за периода е останало без изменение на годишна база, докато средният приход от потребител се е увеличил с 2,5% до 11,60 лв., което частично се дължи на счетоводни корекции. Ако не се отчита този фактор, средният приход от потребител на GLOBUL за третото тримесечие на 2014 г. би бил на нивото от същия период на миналата година.

Източник: Telenor

 • Да са живи и здрави, да печелят и да се хвалят. Аз вече от 1 месец също съм на пачалба - разкарах се от тях :D и ...о чудо...можело един разговор да се провежда само чрез 1 обаждане, а не по 3-пъти да пренабираш...Нета можело да е постоянен, без да прекъсва :D И още едно чудо ми се случи - промо минутите и нет важат за целия срок на договора, а не само за първата 1/2... (beer)
  kiroo
 • На 4 ноември организират пресконференция в централата си и вероятно тогава ще обявят окончателната промяна на името. Може пък да има и новини за iPhone.
  chilko
 • [Quote]Добре си го написал и добре ще направиш да го сомислиш,отивайки при друг оператор ще ти са нужни минути към Глобул защото само ти ще си смениш оператора но останалите няма да го направят и ти започнеш да плащаш по-големи сметки и такси.[/Quote] Глупости... Зависи колко говори... Силно се съмнявам с Net&Call XL за 26 лв да не му стигат 800 минути и 2ГБ нет... Според мен само мазохисти биха си взели план, който не е с минути до всички... Ама всеки си преценява сам...
  KOBRETI
 • [Quote]Защо 6 карти към оператор който не те кефи ,малко нелогично ми зучи.[/Quote] Не бих влизал в подробности за всичко да се обяснявам, отговора за това е много прост- тогава съм ползвал Глобул в годините когато Виваком не бяха утвърдени и нямаха още перфектно изградена мрежа.[Quote]отивайки при друг оператор ще ти са нужни минути към Глобул защото само ти ще си смениш оператора но останалите няма да го направят и ти започнеш да плащаш по-големи сметки и такси.[/Quote] И това съм го измислил как да стане без никакви сметки и такси. А дори и да е с договор,на Виваком имам 3 сим карти, дори и 4-та с пренесен номер ще ме устройва, при положение ,че имат и планове касаещи всички мрежи и няма да ми насичат или прекъсват разговорите в горите (да губя често 3G връзка), из язовирите или извън населени места.
  geornnn
 • [Quote]С нетърпение искам да ги махна тези, понеже ползвам и Виваком и се вижда разликата[/Quote] Давай,няма пречка да се разделите щом сте се изчерпали. [Quote]но проблема е, че 90% от хората ,с които говоря са в Глобул[/Quote] Добре си го написал и добре ще направиш да го сомислиш,отивайки при друг оператор ще ти са нужни минути към Глобул защото само ти ще си смениш оператора но останалите няма да го направят и ти започнеш да плащаш по-големи сметки и такси. [Quote]само това ме е спирало досега[/Quote] Според мен още доста време ще те спира още дълго. [Quote]Имам 6 сим карти към тях, и като изтече договара към тях ще спрат завинаги.[/Quote] Защо 6 карти към оператор който не те кефи ,малко нелогично ми зучи.
  owncarrier
 • Чрез намаляване на разходите, освобождаване на персонал и затваряне на магазини. По непотвърдена информация, дори на служители на които им се е полагало служебно облекло вече такова не се предлага и още куп отрязани привилегии. Докъде ще стигнат един Господ знае....
  radi76
 • [Quote]Как ги правят тези изчисления не ми е ясно?[/Quote] По същия начин, както Вива се изкраха на 1 място по печалба ;) По метода на Нагласьов...
  KOBRETI
 • Как ги правят тези изчисления не ми е ясно? Първо печалбата зависи най-вече от оптимизирането на разходите, не толкова от приходите. Относно броят на абонатите им: През 2013 г. според техните данни абонатите им се увеличиха с 162 000. Според КРС обаче абонатите на мобилни гласови услуги намаляват с 23 000. Това означава, че около 180 000 са активирали други услуги като домашен телефон, където те броят за 2 абоната, дейта карти и др. Вероятно същото правят и сега.
  Apple_fan
 • След като прибраха по едни пари от всяка предплатена карта, как няма да имат печалба. http://www.globul.bg/bg/prepaid.03.html?prem=3
  toni67
 • Затвориха доста магазини,съкратиха хора и ето ти печалбата.Иначе и аз ще ги чакам още малко и се чудя дали да не ги сменя,иначе договора ми е свършил доста отдавна.
  choko77
 • Виж, написано е как става номера: [Quote]"Компанията отдава добрия резултат в България на по-доброто управление на разходите. Общите приходи на GLOBUL за третото тримесечие са намалели с 1,3% до 167 милиона лева в сравнение на същия период от предходната година"[/Quote]
  [BG]Agent_Kowalski
 • С нетърпение искам да ги махна тези, понеже ползвам и Виваком и се вижда разликата, но проблема е, че 90% от хората ,с които говоря са в Глобул, само това ме е спирало досега, но не се знае. Имам 6 сим карти към тях, и като изтече договара към тях ще спрат завинаги.
  geornnn