Голям ръст на доставките на безжични слушалки и умни гривни през 2020

Голям ръст на доставките на безжични слушалки и умни гривни през 2020

Изминалата година не беше особено успешна за пазара на смартфони, но не така стоят нещата в сектора за носими устройства. Нови данни на Canalys показват, че при безжичните слушалки и умните гривни и часовници се отбелязва сериозен ръст.

Компанията за пазарни анализи отчита засилено потребителско търсене, включително и заради възможностите за проследяване на някои здравни показатели. Освен това тук има и устройства с много ниски цени, което позволява постигането на големи обеми на доставките.

При звуковите продукти ръстът е от 19.8% на годишна база до 432.1 милиона доставки, а при носимите джаджи се бележи 9.9% ръст до 185.1 милиона доставки. При слушалките лидер е Apple с доставени 108.9 милиона устройства, дял 15.2% и ръст на годишна база 19.6%. Следват Samsung и Xiaomi със съответно 38.3 и 25.4 милиона доставки.

В сектора на носимите гривни на първо място е Xiaomi, която има 37.7 милиона доставки, 20.3% дял и ръст 5.7%. Следват Apple и Huawei със съответно 35.2 и 32.2 милиона доставени устройства.

Очакванията на Canalys са, че и през настоящата година ще бъде постигнат силен ръст на доставките. Той обаче ще бъде ограничен заради недостига на компоненти.

Източник: Canalys