Google и Apple си партнират по технология за проследяване на контактите с Covid-19

Времена на криза могат да накарат и най-големите конкуренти да работят заедно. Google и Apple обявиха, че ще си партнират по технология, която ще улесни потребителите на смартфони с iOS и Android да разберат дали са били в контакт с болни от Covid-19.

Хората ще трябва изрично да се включат в системата, но предвид мащаба на двете операционни системи тя има потенциал да обхване около една трета от населението на Земята. Технологията ще ползва Bluetooth и ще бъде добавена в две стъпки. В средата на месец май компаниите ще пуснат API, които ще осигурят взаимодействието между двете платформи чрез приложения, които се управляват от здравните власти.

След това Apple и Google ще работят за разширяване на системата за проследяване на контакти през Bluetooth, като я вградят в мобилните платформи. Според компаниите това е пo-добро решение от ползването на API, което ще позволи на повече потребители да се включат и ще позволи взаимодействието с по-голяма екосистема от приложения и здравни власти.

Накратко системата работи чрез размяната на анонимни идентификатори между телефоните на потребители, които са били определено време заедно. Ако по-късно един от тях се окаже заразен, той попълва това в съответното здравно приложение, а след разрешение устройството публикува в интернет събраните за последните 14 дни идентификатори.

Устройството на другия потребител периодично прави проверки в интернет и когато установи, че неговият притежател е имал контакт със заразен, осигурява необходимите инструкции за действие. Повече детайли за работата на технологията има в сайтовете на компанията.

Източник: Google, Apple