Google коментира ситуацията с Huawei

На 16 май миналата година американското правителство постави Huawei в специален списък, което забрани на всички щатски компании да работят с китайския производител, без да получат изрично разрешение за това. Това действие попречи и на Google да продължи да доставя свои технологии на Huawei, което доведе и до появата през есента на първите телефони на компанията за международните пазари, които не включваха продуктите и услугите на американците.

В края на миналата седмица Google публикува първи директен коментар на ситуацията, с който внася допълнителни разяснения. Компанията посочва, че в момента има забрана да работи с Huawei по нови модели или да осигурява достъп до приложения като Gmail, Maps, YouTube и Play Store в тези устройства чрез предварително инсталиране или чрез последващо зареждане.

Компанията изтъква, че продължава да работи с Huawei за гарантиране на сигурността на съществуващите модели, като им осигурява необходимите поправки на сигурността и ъпдейти на своите приложения и услуги, и ще продължи да го прави, докато има разрешение за това. Под съществуващи модели се разбират тези в продажба преди 16 май 2019, но както знаем и след тази дата излязоха устройства, които включват услугите и приложенията на Google – при част от тях разработката е започнала по-рано, а други са базирани на съществуващи модели със сертификат.

Междувременно Google продължава да получава много запитвания дали нейните приложения и услуги ще могат да се ползват с новите и бъдещите модели на Huawei. Компанията изтъква, че заради американските правителствени ограничения не може да направи това. От публикацията става ясно, че тези добавки са налични само в Play Protect сертифицирани устройства – те преминават през поредица от тестове, с които Google проверява тяхната сигурност и съвместимост. Тези модели излизат от завода със софтуера Play Protect, който осигурява необходимата защита.

Заради американските ограничения продуктите на Huawei след 16 май 2019 не преминават през тази проверка и се считат за несертифицирани. Китайската компания обаче успя да заобиколи това, като базира някои нови модели на съществуващи и така добави в тях услугите на Google. Това обаче не може да се приложи за разработени от нулата устройства като например серията Mate 30 – затова и моделите в нея са с пакета Huawei Mobile Services (HMS) на мястото на GMS.

Google посочва, че заредените от потребителите нейни услуги в устройства без такива няма да работят надеждно, защото компанията не позволява те да функционират в несертифициран хардуер, в който сигурността може да бъде компрометирана. Google предупреждава, че зареждането на такъв GMS пакет носи висок риск от инсталиране на променени приложения, които може да нарушат сигурността.

В думите на Google има голям резон, защото в търсене на начин да получат достъп до познатите услуги, много потребители на устройства без такива биха опитали различни начини да ги инсталират. Huawei Mate 30 Pro вече е в редакцията и също решихме да проверим колко трудно е да се инсталира GMS в него и макар да успяхме да се справим за няколко минути, не сме сигурни дали всичко беше наред с използваните файлове на китайски. През идните дни очаквайте повече впечатления за нашия опит от живота без GMS.

Източник: Google

  • Доста долен “удар под пояса” на Американското правителство,с цел разчистване не конкуренцията,и маскиран като удар срещу шпионажа на китайците! Казано от доказано най-големия Big brother в света това звучи едва ли не като комплимент....
    pretorianec