Google купува Motorola Mobility за 12,5 милиарда долара

Напълно изненадващо, днес Motorola Mobility обяви, че ще стане собственост на Google за сумата от 12,5 милиарда долара. Цената, която ще плати интернет гигантът, е 40 долара на акция, което е премия от 63% спрямо цената на акциите на компанията на 12 август. Сделката вече е одобрена от бордовете на директорите на двете компании. В изявление по случая се казва, че покупката ще позволи на Google да подобри екосистемата на Android и да стимулира конкуренцията в мобилния сектор. Motorola Mobility ще продължи да работи като самостоятелна компания и лицензиант на Android. Очаква се сделката да завърши в края на тази година или в началото на следващата.

В много отношения сделката е напълно логична. Motorola има огромно портфолио от комуникационни патенти, събирани в продължение на години, а точно от такива има нужда в момента Google, за да предпази Android и партньорите от многобройните патентни дела. Покупката може и да означава, че Motorola няма да прави телефони с Windows Phone, както беше намекнато напоследък. Остава да видим дали ще има някаква промяна в отношенията с останалите производители на телефони с Android - все пак сега Motorola първа ще има достъп до всички новости около платформата. Интересното е, че от софтуерна компания Google вече стана производител на хардуер, което несъмнено ще е повод за притеснения за останалите партньори, осигуряващи продукти с Android.
 • ето и какво са написали в сайта си http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/About_Motorola/Technology/Approach [Quote]As of January 2011, Motorola will own approximately 24,500 patents and patent applications, worldwide. These include substantially all of the patents unique to Mobile Devices and Home businesses. Our patent portfolio generally relates to wireless, audio, video, security, user interface and product design, along with applications and services related to our products. Our Mobile Devices business segment will have approximately 14,600 granted patents and 6,700 pending patent applications, worldwide. Our patent portfolio includes numerous patents related to various industry standards, including 2G, 3G, 4G, H.264, MPEG-4, 802.11, open mobile alliance (OMA) and near field communications (NFC). The Home business segment will have approximately 1,900 granted patents and 1,300 pending patent applications, worldwide. Further, we believe our portfolio of patents in 4G will position our customers well in the upcoming technology transition from 2G to 3G. [/Quote]
  chilko
 • Не знам, в интернет се разпространяват различни числа относно броя на патентите им. Моята информация е цитат на Санджай от liveblog-а на TIMN: [Quote]Sanjay Jha: Just talking about the patent portfolio we have, we have 12.5k and 7500 in process. We have tremendous portfolio not just in standards but in the nonessential patents required to build a competitive products.[/Quote]
  Wakanapi
 • То пък на Моторола само това да им куцаше... За мен това е лоша новина.
  E34v8
 • 17 000 + 7500
  chilko
 • 12500 плюс още 7500, които чакат одобрение.
  Wakanapi
 • Ситуацията ми прилича,като на предвоенно положение.Всички участници в настоящите и бъдещи бойни действия,трупат мощ и оръжия.Какъв ще е е изхода...?!?!Надявам се да спечелим ние,потребителите.
  ne4o
 • (woo) Колко ли патента са придобили с motorola mobility, предвид, че някой заминаха към nsn? Тази сделка надвишава сумата за покупката на skype. Започват многото въпроси, аз стискам палци google да не затрият новия си бранд, а да го развият - да оправят това което им куцаше - софтуерната поддръжка.
  vladovn
 • УАУ! Това беше голяма изненада за мен (woo) :X Какво ли ще последва от това? Де факто ще има ли телефони "Моторола" или вместо това на тях ще пише Google...:( Как мислите? Отива си една ера от мобилните комуникации. Никоя компания производител вече не е това, което беше досега... Появиха се нови играчи. Други започнаха да се мешат повече в неща, в които преди това не се мешаха. Софтуерът, като че ли започва да се слива с хардуера, не в нормалния смисъл на думата. Сделките и делата за патенти вече не са нещо необичайно, а станаха част от ежедневието. Какъв беше факторът/ите за промяна на това? Дали Епъл, Гугъл и Майкрософт не промениха всичко това... :X
  carevicata
 • Huh!!? От едната крайност (щели да пускат модели с WP) на другата... (no)(no)(no) П.П. Все пак има един плюс - сигурен съм, че Google ще прекратят тъпата практика на хардуерно заключване на bootloader-а.
  Sage
 • Нищо страшно. Хората са си го казали директно -- искат да подобрят конкуренцията. Не като монополиста M$ който се опитва да контролира всичко и от десетилетие не търпи развитие.
  grand
 • И то голяма, получава се като уиндоус фоун и нокия.. Поне сега ъпдейтите на моторола ще се оправят :)
  makeno