Google може сериозно да пострадат от санкциите срещу Huawei

Google може сериозно да пострадат от санкциите срещу Huawei

Санкциите на американското правителство срещу Huawei могат да доведат до неочаквани щети за американски компании. За това предупреждава консултантът на GBA Грегор Берковиц. Той счита, че в епицентъра на проблемите могат да се окажат Google и Apple. При компанията от Купертино нещата са свързани с потенциалната загуба на пазара в Китай, което според Goldman Sachs може да доведе до спад в печалбите с цели 29%. Много по-интересен според Берковиц обаче е казусът с Google, които могат да се окажат в доста сложна ситуация.

Продължаването на санкциите може да накара Huawei да започне налагането на китайски приложения и услуги извън територията на Китай. Това от своя страна в средносрочен план би поставило Google в конкуренция с търсачката Baidu, а Uber биха се сблъскали с конкуренцията на Didi. И двете услуги са с доминираща пазарна позиция в Китай, но поне за момента имат нишово присъствие извън най-многолюдната държава в света. Това би могло да се промени обаче, ако Huawei продължат да нямат достъп до приложенията и услугите на Google. Именно Baidu е потенциалната алтернатива за търсачка, а според Грег Берковиц заплахата изобщо не трябва да се подценява.

Експертът счита, че спирането на приложенията на Google би нанесло сериозни щети на продажбите на Huawei в Европа, но изобщо не е сигурно, че нещо подобно ще се случи в Индия или Африка, където потребителите вероятно ще предпочетат получаването на топ хардуер на изгодна цена въпреки известни софтуерни ограничения. Huawei и в момента са силни на тези пазари и според Берковиц е малко вероятно да загубят позиции. Това от своя страна пък би довело до популяризирането на китайски услуги, които иначе трудно биха намерили път към масово използване извън страната.

Източник: Business Insider

Оферти на деня

 • Хайде стига вече потенциални хипотетични конкуренции са смешни. Единствения голям губещ ще е Huawei. Ще ги съсипят гаранция давам. Така са ги стиснали здравата няма измъкване.
  shikata6
 • От цялата война ще спечели Samsung!
  apolon25
 • Тук тайванската Via може да помогне.
  tzincbg
 • Те могат да пуснат чипове с x86 архитектура. Емулацията на приложения за arm е малко кофти, но с достатъчно мощен чип... x86 не е подходяща архитектура за (малки) устройства, захранвани от (малки) батерии - прекалено много железа (понеже e по-скоро CISC архитектура - определението вече се размива при х86, но определено не е RISC), които ще ядат ток и ще генерират топлина, ядрата не могат да се спират напълно, само да намаляват честотата си, а при емулация ефективността ще падне толкова, че човек ще трябва да се разхожда с пауърбанк и да си залепи вентилатор за телефона... Отделно, съмнявам се, че Intel и AMD ще се съгласят на това, а единствената, неподлежаща на патенти част от архитектурата, е отпреди доста години - т.е. ситуацията става още по-невъзможна. За идеите за външни bluetooth и wifi не искам и да говоря - това е мобилно устройство, което трябва да е с минимални размери, без ръбове и стърчащи донгъли, не десктоп машина. Точно така. WIndows за това се отказа от мобилните телефони, просто Intel им казаха в прав текст, че не става.
  Все си мисля, че двете компании са далеч по-иновативни от китайците и щом те се отказаха, значи не става.
  Но пък може да стане чудо и Хуауей да успее там, където доста по-големи фирми с традиции се провалиха, важното е партията да е казала, че ще стане.
  Spikul
 • На мен Сименс още ми липсват. До последно си им ползвах М моделите.
  Все си мисля, че скоро ще има стискане на ръце и есента ще видим новия мейт. Ако не стане, жалко, но животът продължава. Няма да са първите, нито последните. Междувременно много ми хвана окото последният 1+ 7 pro. Жалко, че го няма по оператори, а 1500 лв. ми се виждат прекалено. А що не и Redmi K20 pro, неща все от китая. :lol:
  Но всъщност парадокса е, че точно покрай проблемите Huawei отново живна форума. Хората се вълнуват, четат, пишат ;) И тва го има.
  Аз имах Sl45, много скъп беше за времето си. Имаше карта памет за 5-6 мрз. После М35, черен, не съм сигурен за името вече. :)
  buttman
 • Те могат да пуснат чипове с x86 архитектура. Емулацията на приложения за arm е малко кофти, но с достатъчно мощен чип... x86 не е подходяща архитектура за (малки) устройства, захранвани от (малки) батерии - прекалено много железа (понеже e по-скоро CISC архитектура - определението вече се размива при х86, но определено не е RISC), които ще ядат ток и ще генерират топлина, ядрата не могат да се спират напълно, само да намаляват честотата си, а при емулация ефективността ще падне толкова, че човек ще трябва да се разхожда с пауърбанк и да си залепи вентилатор за телефона... Отделно, съмнявам се, че Intel и AMD ще се съгласят на това, а единствената, неподлежаща на патенти част от архитектурата, е отпреди доста години - т.е. ситуацията става още по-невъзможна. За идеите за външни bluetooth и wifi не искам и да говоря - това е мобилно устройство, което трябва да е с минимални размери, без ръбове и стърчащи донгъли, не десктоп машина.
  reedsolomon
 • На мен Сименс още ми липсват. До последно си им ползвах М моделите.
  Все си мисля, че скоро ще има стискане на ръце и есента ще видим новия мейт. Ако не стане, жалко, но животът продължава. Няма да са първите, нито последните. Междувременно много ми хвана окото последният 1+ 7 pro. Жалко, че го няма по оператори, а 1500 лв. ми се виждат прекалено. А що не и Redmi K20 pro, неща все от китая. :lol:
  Но всъщност парадокса е, че точно покрай проблемите Huawei отново живна форума. Хората се вълнуват, четат, пишат ;) И тва го има.
  Вито
 • Гледах интервюто по телевизията.
  Едни хвалебствия, едни патоси, гледайте на Изток.
  Дам, имаше някакви такива ;)

  Но всъщност парадокса е, че точно покрай проблемите проблемите Huawei отново живна форума. Хората се вълнуват, четат, пишат ;)
  board
 • Всяка голяма компания, ако изчезне, ще липсва на някого... Много силно, но неоправдано изказване, че няма да липсва на някого :) Сименс изчезнаха и липсваха, Ериксон изчезнаха и липсваха и т.н. :) Световната икономическа история е пълна с подобни примери, когато голяма компания е изчезвала и е липсвала на някого. Това, че ти не харесваш китайчетата, на поне 200 млн. ще липсват, а може и на много повече...
  Боби13
 • Зависи от крайната цена на телефона. Не ми е проблем цената, след като имам всичко необходимо в това устройство, а и най-важното е да ми доставя удоволствие докато го ползвам. Като ти е важна цената, разгледай OPPO Reno Z. Топ характеристики за $150/€150-200. Хуауей няма да липсва на никого. 👍
  Ванката
 • Зависи от крайната цена на телефона.
  tzincbg
 • Има wifi колонки, има и блутут трансмитър, който се закача за стерео жака. Може да подарят по един или да си купиш. Не са скъпи. След като другите компании ми предоставят всичко необходимо в завършен продукт, не мисля да си го причинявам. 😁 Звучи ми много мизерно да правя някви гимнастики, заради една убита компания. 😉
  Ванката
 • Има wifi колонки, има и блутут трансмитър, който се закача за стерео жака. Може да подарят по един или да си купиш. Не са скъпи.
  tzincbg
 • Те могат да пуснат чипове с x86 архитектура. Емулацията на приложения за arm е малко кофти, но с достатъчно мощен чип... А блутут може и без него. Има wifi direct, има NFC.
  Вместо SD повече вградена памет и тяхната нова карта памет за сим слота.
  Ти ако можеш без блутут, аз не мога. Блутут колконката във фитнеса, слушалките ми на Сони, смарчасовника - всичко си иска блутут. Може и без него, като мантрите на епъл, че може без това и онова, но телефон без тази екстра си е мъртвороден продукт.
  Ванката
 • Тези дни в Осака се събират Г-20 и там се очаква среща между Перчема и Мечо Пух 😉
  Боби13
 • Те могат да пуснат чипове с x86 архитектура. Емулацията на приложения за arm е малко кофти, но с достатъчно мощен чип... А блутут може и без него. Има wifi direct, има NFC.
  Вместо SD повече вградена памет и тяхната нова карта памет за сим слота.
  tzincbg
 • Явно Huawei е подпомогнала финансово mobilebulgaria.
  Гледах интервюто по телевизията.
  Едни хвалебствия, едни патоси, гледайте на Изток. Чаках всеки момент да извадите хуавеите от джобовете си и да ги размахате пред камерите 🤬 Венсеремос 😂
  И новините ви са от глупави по-глупави.
  Света ще зареже сегашните услуги и ще скочи на китайските такива 🤣
  Покрай скандала излезнаха и други факти как Huawei е заграбил бизнеса с мрежово оборудване. Кражби на технологии, подкупване на служители на други компании, и дори директно използване на чужди технологии. Издигането на Huawei за световен лидер се оприличава на военна операция.
  Ама такива новини не намират място в покитайчения ви сайт. Да не говорим, че може да се стигне Huawei да не могат да произведат дори 1 чип.
  Така е. Всички чипове са с arm архитектура, дори кирините. Bluetooth SIG също се очаква да спре работа с тях, а смартфон без блутут си е като кавал без дупки. На какво се надяват след като ключови компании от които им зависи хардуера спират работа с тях. Имат запаси от чипове за 12 месеца, а после?
  Ванката
 • Смартфон без андройд, не признавам сега ако кажеш и къв смартфон с андроЙд ползваш..
  maxito2
 • Смартфон без андройд, не признавам
  didolinka
 • Ти пак излезе от гората ? Връща се там :)
  Боби13