Патентният бизнес на Qualcomm под заплаха

Патентният бизнес на Qualcomm под заплаха

Qualcomm загубиха знаково дело в САЩ, което може да сложи край на техния бизнес с патенти. Според решението на съдия Луси Ко компанията е призната за виновна в установяването на монопол и злоупотреба с господстващото си положение на пазара. Ищец по делото е Федералната комисия за търговия, която заведе делото преди две години. В крайна сметка властите спечелиха съдебната битка и в присъдата се споменава, че лицензионните практики на Qualcomm са задушавали конкуренцията в продължение на години и така са нанесли щети на останалите компании, производителите на устройства и потребителите.

Съдия Ко също така е установила, че е изключително вероятно поведението на компанията да продължи и във връзка с въвеждането на 5G мрежи. Присъдата е леко изненадваща на фона на постигнатото само преди няколко седмици споразумение между Qualcomm и Apple по същия казус. Очакванията бяха, че сделката ще накара съдия Ко да смекчи своето решение, което обаче не се случи и Qualcomm бяха признати за виновни по абсолютно всички точки на обвинението. В резултат на делото акциите на компанията се сринаха с 11% до 69.03 долара, което е най-ниското ниво от януари 2017.

Qualcomm вече обявиха, че ще обжалват, но в случай на неупех и на по-горната инстанция ще бъдат принудени изцяло да променят своя сегашен бизнесмодел, при който патентите осигуряват основна част от приходите. Според решението на съдия Ко фирмата е задължена да предоговори всичките си патентни споразумения и да постигне условия, които няма да застрашат достъпа на клиенти до чиповете. Qualcomm също така трябва да лицензира своята интелектуална собственост на конкурентни производители при т.нар. FRAND условия (честни, разумни и недискриминационни).

Източник: Bloomberg

Оферти на деня