Google изисква Android 10 в новите смартфони след 31 януари 2020

Google изисква Android 10 в новите смартфони след 31 януари 2020

Google няма да сертифицира нови смартфони с Android 9 Pie след 31 януари 2020, което означава, че всички устройства, които бъдат подадени за одобрение след тази дата ще трябва да са с Android 10. Информацията за това идва от XDA Developers, които са открили новото изискване в документ за Google Mobile Services (GMS), в който са описани правилата, на които трябва да отговарят производителите, за да инсталират услугите и приложенията на Google.

От изданието отбелязват, че компаниите могат да заобиколят до известна степен това изискване, като подадат устройствата си за одобрение преди тази дата, но да ги пуснат в продажба на по-късен етап. Освен това изискването обхваща само сертифицираните от компанията устройства. Друго откритие на XDA сочи, че дори вашият смартфон да не бъде обновен до Android 10, Google ще одобрява ъпдейти с Android 9 Pie до появата на Android 11 през следващото лято. След този момент ще е възможно прилагането само на поправките за сигурността.

Междувременно Google ще продължи да одобрява телефони с  Android 8.1 Oreo (Go Edition) до 31 октомври тази година, което става 10 месеца след спирането на одобренията за стандартното издание на Android 8.1 Oreo. Според Flame Group, която е специализирана в услуги за преминаване на сертифицирането за GMS, Google е удължила срока за Android 8.1 Oreo (Go Edition) заради проблеми с производителността в Android 9 Pie (Go Edition).

Източник: XDA Developers

Оферти на деня