Google не спира работата по наследник на Android

От известно време се говори, че Google работи по софтуер на име Fuchsia, който ще наследи Android. От Bloomberg споделят допълнителни подробности за проекта, който е започнал преди повече от 2 години. В началото с него се занимавала малка група инженери, но постепенно екипът се увеличил до над 100 души. Според информацията Fuchsia е създадена, за да преодолее ограниченията на Android и да улесни взаимодействието чрез гласови команди и обновленията на сигурността. Освен това платформата трябва да изглежда еднакво при ползване в различни типове устройства.

Bloomberg споделя, че крайната цел на екипа зад Fuchsia е платформата да може да работи с всички устройства на Google като смартфони и умни тонколони, както и с продукти на външни компании, които сега ползват Android или Chrome OS. Плановете включват до три години да бъде готова версия за свързани домашни устройства, а след това ще се премине и към лаптопи. До 5 години Fuchsia може да замени Android и в смартфоните, но засега шефовете на Google Сундар Пичай и Хироши Локхаймер все още не са подписали финалната пътна карта за развитие на системата.

В Google се подхожда внимателно към всеки мащабен план за преработка на Android, защото със системата са свързани десетки хардуерни партньори и хиляди разработчици, а освен това платформата генерира милиарди долари приходи от мобилни реклами. Заедно с това поведението на Аndroid се следи отблизо от много регулатори, което се показва и от рекордната глоба, която EK преди дни наложи на Google. Bloomberg споделя, че в компанията вече има вътрешни дискусии за работата на Fuchsia, и то по отношение на защитата на личните данни.

Публикацията разкрива, че Fuchsia е повече от вътрешен експеримент, и Пичай вече е изказал подкрепата си за него, а освен това в работата се е включил и Матиас Дуарте, който се занимава с дизайна на продуктите на Google. Инициативата е фокусирана и върху подобряване на конкуренцията с Apple. Въпреки че има много по-малък пазарен дял, iOS има преднина по отношение на неща като производителност, сигурност, защита на личните данни и интеграция с останалите продукти на Apple. Устройствата с iOS получават бързо и ъпдейти до следващите основни издания, което не може да се каже за повечето устройства с Android.

Вече има признаци, че Fuchsia ще включва повишена защита, а сред другите и приоритети са разширените възможности за гласова интеракция, което ще е полезно за ползване в устройства без дисплеи, а освен това интерфейса може да се адаптира към екрани с различни размери като в продукти като телевизори, автомобили, домашни уреди. Междувременно в Google има вътрешни конфликти, защото някои от принципите в основата на Fuchsia са в противоречие с бизнес модела на компанията. Например показването на реклами разчита на таргетирането на потребителите по местоположение и активност, а функциите на Fuchsia биха могли да блокират това.

Други рискове за Google при замяната на Android и Chrome OS са свързани с поддръжката на същестуващите разработчици и производители, защото преходът към новата система едва ли ще може да стане бързо, и то в такива огромни мащаби. В допълнение Android и Chrome OS са базирани на Linux, а Fuchsia разчита на друго ядро на име Zircon, което избягва много от старите технологии в Linux и може да доведе до несъвместимост с някои от съществуващите устройства. Сред плюсовете от Fuchsia са прекратяване на съдебните спорове с Oracle, която притежава Java и твърди, че Google е използвала неправомерно технологията в Android. Заедно с това компанията използва проекта, за да задържи заети някои ветерани в областта на софтуера с отворен код, за да не отидат в нейни конкуренти.

Източник: Bloomberg