Google отчита напредък в борбата с лошите приложения

Google отчита напредък в борбата с лошите приложения

Google продължава борбата си с приложенията за Android, които злоупотребяват с дадените им от потребителите разрешения за събиране на данни. В един от последните си доклади, посветени на сигурността, компанията споделя какви мерки са предприети в тази насока и какво е влиянието им.

Оттам научаваме, че през 2019 е отчетен 98% спад в броя приложения в Play Store, които искат достъп до списъка с проведени разговори и данни за SMS съобщенията. Това се дължи на новата политика срещу ненужния достъп до информация, която от компанията въведоха през 2018. Останалите два процента програми изглежда са такива, които реално се нуждаят от исканите данни, за да изпълняват основните си функции.

Отчита се и подобряването на механизмите за проверка на приложенията, които са попречили на 790 000 програми, нарушаващи правилата, да достигнат до Play Store. Положително въздействие е оказала и новата политика от май миналата година, която изисква от приложенията да отговарят на допълнителни изисквания, ако таргетират деца.

Освен това изглежда има напредък и при борбата със зловредния софтуер, като през миналата година системата Google Play Protect е блокирала инсталирането на над 1.9 милиарда такива приложения от източници извън Play Store. Въпреки това редовно сме свидетели на случаи, в които инфектирани програми все пак успяват да се промъкнат през защитите.

Източник: Google

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция