Google Play Store все още не може да задмине Apple App Store по приходи

Google Play Store е магазинът за приложения с най-много оферти за своите клиенти. Въпреки това обаче по приходи той изобщо не може да бъде конкурент на безспорния лидер Apple. Последният доклад на App Annie показва интересни тенденции в двата водещи магазина. Данните за първото тримесечие на годината показват, че App Store генерира 85% повече приходи от своя основен конкурент. Това пък означава, че потребителите с iOS харчат почти двойно повече пари за софтуер и други услуги от тези с Android.

Въпреки това цифрите са повече от добри за Google, защото тази разлика беше драстично по-голяма в предходните периоди. Потребителите на Play Store са увеличили разходите си с цели 25% за последната година, а разликата в паричните потоци между двата магазина е намаляла със забележителните 10%. От Apple обаче също имат от какво да са доволни. Добрата новина за тях е, че разликата в броя на наличните приложения е намаляла и Google продължават да са лидер, но със силно скъсена дистанция.

Намаляла е и разликата в броя на изтеглянията. За първото тримесечие потребителите на Play Store са реализирали 19.2 милиарда изтегляния, докато тези на App Store са се отчели с 8.2 милиарда. Тук разликата също е намаляла с 10%. Обобщено това означава, че Google успяват да наваксат при приходите, докато Apple съкращават преднината на конкурента при броя на приложенията и техните изтегляния.

Източник: App Annie

 • Похвално. Надявам се се досещаш защо в Google Play масово се преминава към платен абонамент на календарна база. Скоро този apkpure ще е безполезен.
  kpo
 • Аз ползвам магазина Apkpure (Андроид). Там всичко платено е хакнато, сваля се без пари и уж вируси няма (аз поне до сега не съм прихващал, с Avast съм).
  Nik_21
 • [Quote]Просто при тях много повече приложения разчитат на Google реклами в безплатната версия, а не да има само платена.[/Quote] Абсолютно, страшно много хора свалят безплатни игри, но гледат видео реклами, за да получат някакви блага. Един вид плащат си по алтернативен начин.
  board
 • Според мен Google всъщност са изкарали много повече. Просто при тях много повече приложения разчитат на Google реклами в безплатната версия, а не да има само платена.
  tzincbg
 • Дай да видим приложението което е по 100 лева на седмица?!
  kimy
 • Имайте в предвид, че повечето Android телефони са от среден и нисък клас, а iPhone-ите се водят висок клас и се ползват от хора с по-голяма покупателна способност.. Така е и с програмите в Mac App Store-а :)
  mishobehar
 • Че аз употребил ли съм думата "виновен" някъде. Просто си гледат изгодата хората. В това не виждам нищо лошо. Просто ние сме си андрешковци.
  stankovraca
 • @stankovraca Т.е. да разбираме че Епъл са виновни че по-трудно се пиратства при тях?
  npet
 • имат много приложения, които са уж безплатни, но с дребен шрифт е написано, че са безплатни за 24 часа и след това - абонамент по 100 лева на седмица.. И ако човек не чете и не си проверява редовно сметката, ще увисне с няколко стотин лева..
  maxito2
 • [Quote]stankovraca: Просто потребителите на Apple нямат избор освен да купуват платени приложения, друг маркет няма, нито алтернативи на платените приложения. В противен случай трябва да си Jailbrake-нат телефоните и пак няма да са много по-добре нещата.[/Quote] Имат избор: https://www.tweakboxapp.com (няма нужда от jailbreak). Че не може да се сравнява с черните маркети на Android е ясно, но все пак има алтернатива, а не както го изкара, че без нищо да си купиш не можело да имаш платено приложение.
  centur
 • Абе беше така евтино доскоро. Гледам все повече платени приложения захвърлят еднократния модел на заплащане и минават към годишен абонамент на цени в пъти по-високи, отколкото старата цена на еднократна покупка. Скоро App Store ще им диша прахта на Гугъл по приходи от приложения.
  kpo
 • Така е. Отделно има повечето приложения хакнати... Но не се знае тоя дето го е хакнал кво още е направил и каква информация му се дава от телефона като инсталираш програмата... Аз лично от години нямам такива приложения на телефона. Дал съм около 200 кинта за програми.
  Вито