Google подобрява качеството на видео разговорите през Duo

Google ще подобри значително качеството на видео разговорите през приложението Duo. Това ще е възможно чрез използването на нов кодек, който ще бъде интегриран през следващата седмица. Въпросният кодек (AV1) е разработка на консорциума Alliance for Open Media, в който влизат Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla и Netflix.

AV1 е наследник на VP9 и може да постигне значително по-висока компресия на данните спрямо предходните стандарти. Това, разбира се, го прави особено подходящ за използване при мобилните устройства за стрийминг на съдържание и видео чатове.

Според Google с новия кодек качеството ще е високо дори при при ограничена скорост на мрежата. Промяната ще се отрази позитивно и на стабилността на видео разговорите. Освен това Duo се сдобива и с нов фото режим, с който можете да заснемете и след това да споделите снимка на вас и още един човек в разговора. Скоро тази функционалност ще бъде налична и за групови разговори.

Google планира също така да увеличи лимита при груповите разговори до над 12 души. Друга новост от компанията, този път в корпоративната услуга за видео комуникация Meet, добавя изглед в стил галерия. Всички тези подобрения и нововъведения ще са от полза на потребителите, които разчитат на подобни услуги, за да могат да вършат работата си от вкъщи в условията на пандемия.

Google отчита сериозен ръст на хората, които използват Duo, включително и 800% скок в провежданите видео разговори. Компанията ще даде възможност за автоматично записване на разговорите, което ще улесни последващото им споделяне.

Източник: Google

  • Преди седмица го ползвах. Видях, че имам 11 контакта активни в приложението. Не знам пробвали ли сте го и как е при вас, но при мен беше отвратително качеството. Деинсталирах го и си ползвам месинджър и вайбър те са ми достатъчни. Не ми трябват други боклуци на гугъл.
    wer_aac
  • Всичко хубаво, ама в България ползваемостта на услугата е ~ 1 / 1.000.000 😔. От целия ми списък с контакти (около 250 😀) само една () жена го има (🙄) и като я попитах, тя отговори че не знае (😯) защо го има, и каква е тази услуга ... 🤔.
    Kuzmanow