Telegram ще добави опция за защитени групови разговори

Telegram ще добави опция за защитени групови разговори

Популярната услуга за комуникация Telegram разработва функция за провеждане на защитени групови видеоразговори, която ще бъде достъпна по-късно през годината. Според нейния създател Павел Дуров сегашните опции предлагат на потребителите или сигурност или използваемост, а Telegram ще осигури и двете. Заедно с това Дуров обяви, че месечно активните потребители на приложението вече са 400 милиона при 300 милиона преди година, а всеки ден в него се записват поне 1.5 милиона.

Най-вероятно думите на Дуров за сигурността са насочени към услугата Zoom, чиято употреба се увеличи драстично по време на пандемията, а заедно с това нараснаха и скандалите около нея. Оказа се, че обявеното криптиране от край до край не съществува, а освен това настройките по подразбиране на приложението позволиха в разговорите да се включват непоканени лица. В тази връзка и Telegram търпи критики по отношение сигурността на услугата.

Заедно с това Дуров обяви и редица нови възможности, които са добавени към Telegram. Сред тях са нови образователни функции към тестовете в услугата, а за да се стимулира създаването на такива, компанията обещава 400 000 евро за създателите им. Добавена е нова опция за разглеждане на наличните над 20 000 стикера, версията за Android получава ново меню за прикачване на файлове, а освен това има подобрения и в приложението за macOS.

Източник: Telegram