Google пусна първата тестова версия на Android 12

Google пусна първата тестова версия на Android 12

Първата тестова версия на Android 12 вече е факт и засега може да се инсталира ръчно само в телефони от серията Pixel - Pixel 3 / 3 XL, Pixel 3a / 3a XL, Pixel 4 / 4 XL, Pixel 4a / 4a (5G) и Pixel 5. Както обикновено първото издание е насочено към разработчици и не включва всички добавки в платформата, но компанията постепенно  ще добави останалото през идните месеци. По-късно очакваме и публична бета версия, която ще осигури съвместимост с повече устройства на различни производители.

По традиция Google пази разкриването на по-сериозните промени в интерфейса на новите версии на платформата за конференцията Google I/O, която по традиция се провежда през май, но и сега сподели различни детайли за новостите в Android 12. Така например ще бъде добавена поддръжка на повече медийни формати като например AVIF, който осигурява по-висока компресия на изображенията при запазване на качеството и намаляване на размера.

Ще бъде включен и нова технология за транскодиране, която автоматично ще гарантира съвместимост с HEVC видео и в приложения, които не поддържат този формат нативно. Очакваме още поддръжка на обкръжаващ звук, MPEG-H и дори оптимизация за декодиране на 24 аудио канала вместо досегашните 8. Платформата ще улесни и пренасянето на мултимедийно съдържание между приложенията.

Разработчиците ще могат и по-лесно да свържат звук с вибрационни ефекти - например в игри или пък за осигуряване на персонализирани рингтонове с вибрация, с които можете да познаете кой ви звъни без да поглеждате телефона. Очакваме и промени при жестовата навигация, която би трябвало да бъде опростена в т.нар. immersive mode - когато играете или пък гледате видео. Така вече ще можете да излезете от приложението с едно плъзване на пръст вместо с две.

Компанията обещава подобрения при нотификациите, които би трябвало да станат по-модерни, лесни за употреба и по-функционални. Google ще добави към тях и допълнителни елементи, но предстои да видим как ще изглеждат (може би така). Компанията въвежда и API, което ще позволи на приложенията да се зареждат по-бързо и на определеното място, когато потребителя натисне известие. Ще има промени при преходите между различните екрани и анимациите в системата, които ще ги направят по-плавни.

През 2019 компанията стартира инициативата Project Mainline, която й позволява да обновява определени компоненти в Android директно през Google Play. Сега в проекта ще бъде добавен и Android Runtime (ART), така че ще може бързо да се пускат ъпдейти за повече системни библиотеки и основни елементи, които се ползват за работата на приложенията за Android. Очакваме още промени в сигурността и защитата на личните данни.