Google пусна втората тестова версия на Android 11

Google напредва с разработката на новата версия на Android 11, като наскоро от компанията пуснаха втората версия за разработчици на операционната система – Developer Preview 2 (DP2). С нея идват някои нови функционалности и промени в работата на Android, като от компанията приемат и обратна връзка за софтуера. Насърчават се разработчиците да започнат да тестват приложенията си за съвместимост с Android 11.

Сред новостите е въвеждането на система за синхронизирана визуализация на решението за въвеждане (IME), като софтуерна клавиатура, което позволява постигането на графичен синхрон с полето със съдържанието на отвореното приложение. Приложенията и игрите вече могат да настройват препоръчителната си честота на опресняване, което е полезно при наличието на модели с високи честоти.

Функционалността продължи след рестарт (Resume on reboot) и може да позволи на програмите да възстановят работа след рестартиране на устройството и преди въвеждане на парола от потребителя. Сред останалите добавки е още възможността за проверка на използваната 5G мрежа, дали тя е New Radio или NSA.

Освен това се добавя опция при смартфоните със сгъваеми екрани, където може да бъде засечен ъгълът на сгъване, което дава възможност за адаптиране на приложенията в зависимост от позицията на дисплея. Друга новост е разширяването на опциите за проверка при постъпване на обаждане от робот (robocall). Поддържа се и миграцията на файлове от старата система към новата "scoped" сторидж система, която използва платформата.

Android 11 Developer Preview е достъпна за смартфоните Pixel от второ поколение насам и през Android Emulator. Ако имате инсталирана DP1 или DP 1.1, скоро ще имате достъп до OTA обновление до DP2. Планът на компанията е финалната версия на Android 11 да бъде пусната през третото тримесечие на годината.

Източник: Android Developers Blog