Google разкрива как Pixel 4 заснема нощното небе

Google разкрива как Pixel 4 заснема нощното небе

Новите телефони от серията Pixel 4 разполагат с подобрен нощен режим Night Sight, който включва и възможност за заснемане на нощното небе. Астрофотографията е предизвикателна задача, но експертите на Google са успели да се справят с нея. В публикация компанията разкрива как е постигнала това и от описанието става ясно, че се разчита много на технологии за изкуствен интелект.

Всичко започва със снимането при дълга експозиция. Google е увеличила времето за експониране в Pixel 4 от 1 минута до 4 минути, но тъй като това ще доведе до размазване на звездите заради движението им по небето, компанията е заложила на друг подход. При снимане в Night Sight се правят до 15 кадъра с достатъчно кратка експозиция (до 16 секунди), за да могат звездите да останат като точки светлина.

Това обаче води до други проблеми. CMOS сензорите записват фалшиви сигнали сякаш пикселите са изложени на малко количество светлина дори да няма такава. Тези сигнали не са проблем при кратки експозиции, но при дълги това не е така. Заради несъвършенствата на силициевите подложки някои пиксели генерират повече паразитни сигнали от други и в кадъра са видими като малки ярки точки. Pixel 4 разпознава наличието на такива пиксели и успешно ги премахва от снимките.

Проблем при снимането на тъмно може да се окаже и трудното кадриране, защото екранът не може да покаже нощния пейзаж в детайли. Google решава това, като при работа на Night Sight върху екрана се показва всеки кадър с дълга експозиция. Тъй като тя достига до 16 секунди, се улавя много повече светлина и кадрите са много по-ярки, което позволява на фотографа да промени кадрирането при нужда и да рестартира процеса на заснемане.

Нещо подобно се прави и за подпомагане на автоматичното фокусиране – камерата прави два кадъра с експозиция до 1 секунда, което й помага да определи дистанцията до обекта. Ако е прекалено тъмно да се направи това, се задава фокус в безкрайността. В допълнение Pixel 4 ползва изкуствен интелект, за да разпознае в коя част от кадъра има небе, и след това да го затъмни за получаването на по-естествена снимка. Заедно с това се прилага редуциране на шума в небето и се променя контраста, за да изпъкнат различни обекти.

Източник: Google AI Blog

Оферти на деня