Samsung ще подобри значително QLED технологията си за телевизори

Samsung ще подобри значително QLED технологията си за телевизори

Samsung е лидер при OLED дисплеите за смартфони, но при телевизорите с тази технология водеща е друга корейска компания - LG. Samsung предлага телевизори със своята разработка QLED, която обаче се различава значително от OLED. Основното предимство на OLED панелите е способността на пикселте да излъчват светлина, докато при QLED (търговското име на quantum dot LCD) се разчита на LED подсветка.

Samsung обаче планира да развие сериозно технологията си. За целта през октомври компанията обяви, че ще инвестира 11 милиарда долара до 2025 за изграждане на фабрика за QD-OLED панели с излъчващи светлина пиксели.

Новото решение е описано в научен труд, който е публикуван в списание Nature от двама учени от Samsung. Технологията разчита на индиев фосфид вместо на токсичния кадмий и позволява живота на панелите да достигне до милион часа. В допълнение подобренията в конструкцията увеличават ефективността чрез предотвратяване на окисляването и загубите на енергия.

Източници: Nature (платен достъп), Samsung

Препоръчани оферти

 • Темата за qled ли беше и колко от коментиращите го имат? Който е много отворен на тема Oled, да се включи с Loewe или b&o, ай сиктир, и стига с дребната домакинска техника, позната още като Филипс, за Коледа ще купуваме air fryer, но не телевизор
  n1
 • В крайна сметка поръчах [url=https://edigital.bg/ustrojstva/microsoft-xbox-one-x-1tb-forza-horizon-4-p594050]Xbox One X [/url] (за 660лв, че нещо смениха цената) Цените на конзолите явно падат яко. Тази която поръчах за 660лв, добре, че още не е пристигнала, защото вече на същото място е 560лв. и ще обновя поръчката. На същата цена е и PS4 Pro + игра. Май е подходящ момент за покупка, ако на някой му се цъкат игри. ;)
  board
 • В такива случаи можеш да разпънеш картината до такава степен, че статчното лого да “излезе” извън екрана, но пък ще се изгуби и част от цялата картина. Иначе все си мисля, че е помислено за това от производителя и не би се стигнало толкова лесно до прегаряне. Не е много готино да се губи толкова от картината за да излязат логата извън екрана, но прилагам друг подход, зумвам само една идея картината и премествам логото 5см в дясно, така гледам няколко дни, после го вдигам малко нагоре, поселе в ляво....... мисълта ми е да не се напрягат едни и същи пиксели с логата и евентуално да се размина с бърн ина. Иначе уж производители са направили система да локализира логата и да намалява тяхната яркост, ама знам ли колко е ефективно. А като цяло понеже основно гледам вечер телевизия, не ми се налага да вдигам много яркостта, на 50% е предостатъчно. Ама все пак почвам малко да се дразня, че се налага изобщо да мисля за такива неща. То истината е, че не знам дали се налага, но пък не искам да разбера по трудния начин, че е трябвало ;)
  board
 • В такива случаи можеш да разпънеш картината до такава степен, че статчното лого да “излезе” извън екрана, но пък ще се изгуби и част от цялата картина. Иначе все си мисля, че е помислено за това от производителя и не би се стигнало толкова лесно до прегаряне.
  iWolff
 • При мен не се побира също повече от 50, затова взех нова тв масичка, та да побере повече. Много е важно на какво седи телевизора. Моя 50 инча си беше идеален докато седеше на едно шкафче с негови размер, обаче реших да преместя шкафа в спалнята и да сложа по-голям шкаф в хола... и изведнъж телевизора започна да ми се струва малък и някак имах нужда да кача размера :D

  Честито за конзолата и да се накефите на макс и двамата, както на игри, така и на 4К съдържание на този страхотен телевизор. Мерси, Ванка, дано. Честно да ти кажа все още малко му се притеснявам за потенциалния бърн ин. Дори обмислям да си сменя оператора на телевизията, защото не ме кефи бялото лого часовниче, което се появява докато гледам нещо на запис при Виваком, тъй като често гледаме така. Реално нямам идея колко голям е проблема и трябва ли да му се впрягам много?
  board
 • Първо, честита придобивка и второ, леко ти завиждам. За такъв телевизор си трябва едно PS4 Pro. Догодина ще излиза PS5 и ще е нещо брутално, но пък от друга страна сега можеш да си намериш нов 4 Pro за добри пари, само се разрови малко в нета и ОЛХ. За съжаление моя хол е малък и поема само до 50 инча. :) Ванка, готов съм много да споря с теб - не мисля, че има такова понятие като "Холът ми побира 50 инча" :)
  Някои хора им е голям и 32-ка, други обичат големи и за последните няма ограничение.
  При мен не се побира също повече от 50, затова взех нова тв масичка, та да побере повече. Също така добавих и проектор на другата стена при нужда от над 100 инча вечер с някой як филм :D
  radko89
 • В крайна сметка поръчах Xbox One X (за 660лв, че нещо смениха цената) , понеже моята приятелка се кефи на игри с коли, а с този бъндъл лесто и прокарах идеята, че я взиам за двамата Честито за конзолата и да се накефите на макс и двамата, както на игри, така и на 4К съдържание на този страхотен телевизор.
  Ванката


 • Хаха, значи смяташ, че цветовете на телевизора имат нещо общо с цветовете на телата ? :mrgreen:
  Образованието в България съвсем е пропаднало.
  Две свързани изречения не може да напише, пък с претенции :lol:

  Пишете някакви глупости в този форум, че човек ще си помисли, че сме на 1во място по производство на телевизори. Хората влагат милиони в разработки, но бай Ганьо за секунди всичко знае кое как е 🤮
  Явно вярно не е достатъчно образованието, за да те разбере човек тебе. Какви тела имаш предвид? За колориметър чувал ли си? Какво значи изречението "няма понятие като естествени цветове"? Има.
  Не се напъвай да си изсмучеш нещо от пръстите. Навремето съм правил реферат на тази тема. Това е човешко възприятие и дори няма 2ма човека, които да виждат напълно еднакво. Ако беше както казваш ти, цветовете нямаше да се променят под различна светлина, както през деня и нощта щяха да са еднакви и т.н. Ако бе се лъжа кучетата виждат черно-бяло а някой влечуги имат.термално зрение. Насекомите имат най-сложните очи. Най-силно зрение имат птиците, ястреба може да види мишка от разстояние 180 метра.
  С други думи цветовете са една от многото илюзии на човека.
  И коя е науката за цветовете?
  Не знам за какво си мислиш ти и какво имаш предвид, защото начинът, по който се обясняваш се усеща дразнещ и изнервен и това прави много неприятен разговора с теб. Всеки цвят е такъв, какъвто е, защото фотоните имат определена дължина и честота на вълната. Варират спрямо съхранената в тях енергия. А това, за което ти говориш - възприятието от различните същества - се различава заради физиологични особености в очите. Дори ти да не виждаш УВ спектъра не значи, че него го няма, нали? Същото е и с останалите цветове - те са такива, каквито са, защото са погълнати и отразени от материя и не виждам как можеш да кажеш, че това не е така. Диодите или каквото и да е друго изобретение в дисплеите, светят с определена дължина на вълната и определена честота. Оттам и цвета. Не виждам за какво спориме тук...
  arakchiev
 • Ехеее, те ги дават вече по 600 лева 4 Про 1ТБ, даже видях един бъндъл с Фортнайт за тия пари. Направо се мятай...няма по-добро от PS. В крайна сметка поръчах [url=https://edigital.bg/ustrojstva/microsoft-xbox-one-x-1tb-forza-horizon-4-p594050]Xbox One X [/url] (за 660лв, че нещо смениха цената) , понеже моята приятелка се кефи на игри с коли, а с този бъндъл лесто и прокарах идеята, че я взиам за двамата ;)
  Пък и четох някъде, че към момента това хардуерно е най-мощната конзола и най-добре се справя с 4К.
  board
 • Те може да не са съвсем точни. Може да има разлики във възприятията. Но ярко червеното си е ярко червено. Много точно можеш да измериш възприятията, като сложиш пред хората IPS екран с червена рокля, прана с Перлол, напр., :) AMOLED екран със същата рокля и самата рокля и сравняваш с тест. Питаш ги кое е най-близко до оригинала.
  tzincbg
 • Ехеее, те ги дават вече по 600 лева 4 Про 1ТБ, даже видях един бъндъл с Фортнайт за тия пари. Направо се мятай...няма по-добро от PS.
  Ванката
 • Първо, честита придобивка и второ, леко ти завиждам. За такъв телевизор си трябва едно PS4 Pro. Догодина ще излиза PS5 и ще е нещо брутално, но пък от друга страна сега можеш да си намериш нов 4 Pro за добри пари, само се разрови малко в нета и ОЛХ. За съжаление моя хол е малък и поема само до 50 инча. :) Това ми е основната чуденка в момента, дали да взема PS4 Pro/Xbox One X.... като догодина излизат следващите поколения. Съответно кое от двета е по-добър избор? Колкото виждам в момента цените на новите са сходни с тези в OLX-a , та няма особен смисъл да взимам употрвебявани.
  Иначе и аз не седя особено далеч от телевизора, ама пусто мерак да растат инчовете... :roll:
  board
 • Първо, честита придобивка и второ, леко ти завиждам. За такъв телевизор си трябва едно PS4 Pro. Догодина ще излиза PS5 и ще е нещо брутално, но пък от друга страна сега можеш да си намериш нов 4 Pro за добри пари, само се разрови малко в нета и ОЛХ. За съжаление моя хол е малък и поема само до 50 инча. :)
  Ванката
 • Старото ЛГ отиде при майка ми, че предишния и изгоря. Реших да сменя на Самсунг най-вече, защото звука им е доста силен, за разлика от ЛГ. Няма друга причина. Не съм купил супер-дупер най-скъпия qled, а от 6-серия. Аз на скоро си взех едно LG OLED 65 C9, на което като подадеш качестенa картина, виждаш нещо наистина впечатляващо, но за съжаление при телевизионния сигнал не блести особено. Съответно сега си търся повече различни източници на съдържане, за да осмисля малко повече покупката. ;)
  board
 • @Ванката

  Сам го каза, "в нейните ръце" и - "какъв клас техника пазаруваш".

  С 2-3 апа в паметта и 2G говорене с ползване на екрана по 1-2 часа на ден може и седмица да откара. Също и потребителите са различни. Това, което и за теб може да е перфектен екран, за мен или някой друг може да е пълен с дефекти, артефакти, бандинг, неравномерно осветяване, трептене и т.н. Не казвам, че OLED-ът ти е такъв, просто, че изискванията и потребителите са различни. Със здраве да си ги ползва и двата.

  Аз искам лично да преценя кога да си хвърля телефона, а не да съм принуден от обстоятелствата или поддръжката (липсата на такава). А несменяемата батерия и нивото на ползване на устройствата от над 80% от потребителите много често не съответстват на това на повечето ни близки роднини.
  MEnergy
 • Старото ЛГ отиде при майка ми, че предишния и изгоря. Реших да сменя на Самсунг най-вече, защото звука им е доста силен, за разлика от ЛГ. Няма друга причина. Не съм купил супер-дупер най-скъпия qled, а от 6-серия.
  Ванката
 • Не знам какви боклуци са телефоните след 2010 година, но S7 Edge на 4+ години вече се държи перфектно в ръцете на майка ми. Нищо изгоряло няма или дори лек намек за нещо такова. След ресет батерията и държи по два дни с нейното ползване. Старият ми олед телевизор на 2+ години от ЛГ е също при нея и няма нито един ремонт или нещо прегоряло. Много зависи, какъв клас техника пазаруваш. И моята майка все още ползва стария ми S6 Edge и няма забележки.
  А ти всъщност защо си смени OLED телевизора с QLED?
  board
 • Глупости на търкалета.... Цветовете са наука и имат точно измерване, ясно обособени стандарти и т.н. Поспри се малко, че всички взехме да се смееме, не само ти. Хаха, значи смяташ, че цветовете на телевизора имат нещо общо с цветовете на телата ? :mrgreen:
  Образованието в България съвсем е пропаднало.
  Две свързани изречения не може да напише, пък с претенции :lol:

  Пишете някакви глупости в този форум, че човек ще си помисли, че сме на 1во място по производство на телевизори. Хората влагат милиони в разработки, но бай Ганьо за секунди всичко знае кое как е 🤮
  Явно вярно не е достатъчно образованието, за да те разбере човек тебе. Какви тела имаш предвид? За колориметър чувал ли си? Какво значи изречението "няма понятие като естествени цветове"? Има.
  arakchiev
 • Не знам какви боклуци са телефоните след 2010 година, но S7 Edge на 4+ години вече се държи перфектно в ръцете на майка ми. Нищо изгоряло няма или дори лек намек за нещо такова. След ресет батерията и държи по два дни с нейното ползване. Старият ми олед телевизор на 2+ години от ЛГ е също при нея и няма нито един ремонт или нещо прегоряло. Много зависи, какъв клас техника пазаруваш.
  Ванката
 • Бърн ин-а е проблем, но определено не се получава от 3 часа гледане. Ако е по 3 часа на ден в продължение на дълъг период, може би. Иначе на колко хора фейсбука щеше да им е прегорял на дисплеите на телефоните :D
  OLED телевизорите се борят с прогарянето на логата на програмите, като ги локализират и осезаемо намаляват яркостта им.

  А колкото до цялостната яркост несъмнено при LCD панелите е по-виска, но и при OLED-a не е малка. А имам чувство, че при телефоните тази яркост всъщност е по-ключова, защто е доста реалистична ситуация да си ползваш телефона директно огрят от слънчевите лъчи, но би било изключително странно да гледаш телевизора си в такива условия.
  Телефоните за съжаление след около 2010-11 официално влязоха в графата програмируем боклук с невъзможността за сменяемост на батериите. Аз в момента имам флагмани от последните 2 години с Oreo и Nougat, които са напълно запазени, процесорите и RAM-та им са достатъчни за поне още няколко години, но батериите им едва се държат и за съжаление ще отидат в коша. Голяма играчка си е да ги сменя сам и, въпреки че евентуално мога да го направя, самото последващо сглобяване в първоначалния вид с всички тези водоустойчиви корпуси, лепила и чупливи сглобки, прави мисията почти невъзможна, вкл. и в специализиран сервиз, където ще платиш необоснована сума за нещо вече старо. Т.е. - не си заслужава.

  Един телевизор влиза примерно първо в хола, после се пренася в спалнята или детската, после в кухнята, после на вилата, после при някой (стар) роднина без особени претенции и спокойно животът му може да бъде около и над 10 години (особено, ако е от високите серии в момента на закупуване). OLED-ът в телефоните е с дизайн и производствен живот за максимум 2 години и даже и да има прогаряния, повечето потребители няма да ги забележат, защото след малко повече от година ще се оглеждат вече за следващия хит на пазара. Освен това, с липсата на софтуерна поддръжка при Android (каквото и да говорят Google и производителите), телефонът след малко повече от 2 години започва да лагва, липсват му актуализации по сигурността и постепенно става досаден и бавен за работа. Друга причина да го смениш.

  Освен това, между OLED екраните в телефоните и OLED-панелите в телевизорите разликата е между небето и земята, като започнеш от електронни и електрически схеми, захранване, матрици, резолюции и всичко останало. Най-големият проблем на широкоекранните панели (55''+) е равномерната заливка, т.е. липсата на разлики в осветеността/чистотата на цветовете по целия екран на единен цвят. Затова споменах, пусни си твоя OLED на сиво под 15% яркост и гледай шоу. Неравномерните заливки са типични не само за OLED, а и за всички LCD-та, но при OLED-ите, заради технологията и чистите цветове, си личи доста повече. На по-висока яркост, не се забелязва толкова.
  MEnergy