Google събира здравните данни на милиони американци (обновено)

Google събира здравните данни на милиони американци (обновено)

Според информация на The Wall Street Journal Google събира подробна здравна информация за милиони американци, без да уведоми за това пациенти и лекари. Изданието пише, че данните се споделят от Ascension, която е втората по-големина здравна система в САЩ, а в информацията има лабораторни резултати, записи за хоспитализация, диагнози и пълни здравни досиета с имена на пациенти и дати на раждане.

Източникът на WSJ посочва, че поне 150 служители на Google имат достъп до информацията, а инициативата носи името Project Nightingale. За какво се ползват тези данни? Твърди се, че те помагат на Google в проектирането на нов софтуер, който използва изкуствен интелект. Оказва се обаче, че всичко това не е в нарушение на американските закони, които позволяват на болниците да споделят данни със своите бизнес партньори, без да уведомяват за това пациентите, ако информацията помага на заведенията да осигурят здравна грижа.

Източник: WSJ

Ново

След публикацията на WSJ Google и Ascension обявиха официално своето партньорство. Google посочва, че то е свързано с модернизиране на инфраструктурата на Ascension и прехвърлянето й към облачни услуги. Ще бъдат внедрени и приложенията за продуктивност от пакета G Suite, а освен това лекарите и сестрите ще получат подобрени инструменти за по-качествено обслужване на пациентите.

Google посочва, че при работа с данните на пациентите се спазват всички регулации, а съгласно споразумението с Ascension те не могат да се ползват за никакви други цели освен да се подпомогне работата на доставчика на медицински услуги и няма как да бъдат комбинирани с другите потребителските данни, които събира компанията.

Оферти на деня