Google със сериозен напредък при квантовите компютри

Google със сериозен напредък при квантовите компютри

Квантовите компютри звучат футуристично и до голяма степен те са точно такива, но работата по превръщането им в реалност не спира. Днес Google се похвали, че неин екип е постигнал сериозен пробив в разработването на такива компютри, който отваря нови възможности пред технологията.

За разлика от класическите компютри, които са навсякъде около нас, квантовите са базирани на принципите на квантовата механика. Това потенциално може да им позволи да разрешават проблеми, които биха били трудни и дори невъзможни за традиционните компютри – неща като проектиране на по-добри батерии, откриване на молекули за създаване на по-добри лекарства или намаляване на емисиите при производство на торове. Те могат да помогнат и за подобряване на съществуващи технологии като машинното обучение.

Днес в списание Nature бяха публикувани резултатите от усилията на Google да създаде квантов компютър, който да изпълни задача, каквато нито един класически не може – това е известно като quantum supremacy (квантово надмощие). Чипът на Google, който носи името Sycamore, е успял да направи за 200 секунди изчисление, което би отнело 10 000 години на най-бързия суперкомпютър.

Избраното от Google изчисление има малко практическо приложение – то проверява изходния резултат от квантов генератор на произволни числа, но експертите смятат, че става дума за значително научно постижение. Междувременно други изследователи работят по подобряване на класическите алгоритми за изпълнението на задачата, за да намалят цитираните от Google 10 000 години за изчисление.

Преди дни експерти на IBM посочиха, че задачата може да бъде решена и за 2.5 дни чрез различна класическа техника, но това твърдение все още не е оценено от други учени. Ако компанията все пак е права, то постижението на Google няма да е толкова неизпълнимо от класическите компютри, но пак ще бъде значителен крайпътен камък в изследванията на квантовите компютри.

Въпреки липсата на практическо приложение от откритието на Google, в интервю за MIT Technology Review изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай посочва, че все някъде трябва да се започне. Той прави аналогия с братята Райт, чиито първи самолет е успял да лети едва 12 секунди, което не е имало никакво приложение, но това показало, че е възможно самолетите да летят.

Източник: Google, Nature

Оферти на деня

  • Я сега бързо да пуснете една информация, как китайците имат ОС по бърза от Google, че да се посмеем. Точно сега му е времето - вместо квантов скок, ще си говорим за велика китайска квантова стена ;)
    BigTony