Google се захваща сама с въвеждането на RCS

Google се захваща сама с въвеждането на RCS

Изглежда Google поема нещата в свои ръце, що се отнася до въвеждането на бъдещото поколение чат RCS (Rich Communication Services), който ще замести стандартните текстови съобщения. Системата има подкрепата на операторите, но процесът по нейното интегриране е прекалено бавен за Google и компанията възнамерява да ги прескочи. Според информация на The Verge тя ще предложи услугата директно в Обединеното кралство и Франция, а по-късно през годината и в други региони. Зад тези усилия всъщност се крие желанието на компанията да създаде успешна алтернатива на iMessage.

Потребителите ще могат да се възползват от системата, като заявят изрично съгласието си за преминаването към RCS Chat чрез нотификация в приложението Android Messages. След това ако в разговор с друг потребител в прозореца видите надпис Chat това означава, че и отсрещната страна ползва RCS. Технологията добавя разширена възможност за комуникация чрез мултимедийно съдържание към базовата функционалност, която предлагат SMS съобщенията. Системата се поддържа от повечето съвременни устройства и е базирана на децентрализиран модел.

Ако даден потребител има достъп до новата функционалност, той може да комуникира и с потребители, които не я използват. Имайте предвид, че услугата няма да бъде криптирана при крайните точки, а само при трансфера на информацията. От компанията заявяват, че няма да съхраняват информация за провежданите разговори и ще изтриват съобщенията веднага щом те бъдат доставени, но някои мултимедийни елементи от тях може да останат по-дълго време, за да може отсрещната страна да ги изтегли. И все пак представител на Google изтъква пред The Verge, че се работи по намирането на решение за защита на комуникацията.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция