Google ще изисква от производителите да пускат редовно ъпдейтите за сигурността на Android

Google ще изисква от производителите да пускат редовно ъпдейтите за сигурността на Android

По време на конференцията Google I/O директорът по сигурността на Android Дейвид Клайдърмахър говори и за предстоящите промени в политиката по актуализациите на операционната система. В момента Google правят промени в лицензионните споразумения с производителите на смартфони, които ще изискват в бъдеще ъпдейтите за сигурността да бъдат доставяни редовно на потребителите. За момента не са известни повече подробности около честотата на задължителните актуализации и периода, в който производителите ще са задължени да осигуряват такива.

Google осигуряват актуализации, свързани със сигурността на Android, в началото на всеки календарен месец. Към момента производителите сами решават кога и как те да достигнат до техните устройства. Повечето флагмани обикновено получават ъпдейтите сравнително бързо, докато модели от по-ниските ценови категории се актуализират на по-големи интервали или изобщо не получават новия софтуер, което излага потребителите на допълнителни рискове.

Източник: XDA Developers

 • То хубаво работи стабилно ама е старо, даже още няма Material Design. Като правиш ап, освен ако нямаш много специфични клиенти, в повечето случаи не можеш да си позволиш да не поддържа KitKat поради големия брой негови потребители. А да разработваш ап, който се очаква да работи на нещо толкова старо е голямо главоболие и доста излишна пречка. В iOS е обратното - именно ако имаш много специфични клиенти, които знаеш, че разполагат само с устройства от оно време и нямат най-новата версия на операционната система - едва тогава съпортваш нещо по-ниско от най-актуалното. Всички други се очаква да имат последна версия на iOS от ден първи.
  bloodknight2012
 • [Quote]tzincbg: Нормално е да е трудно да координира десетки производители вместо само един.[/Quote] Nexus/Pixel/Android One - това е решението, ама им е по-лесно и изгодно изобщо да не се занимават с производителите, които през годините наложиха техните си интерфейси и сега трудно би накарал примерно фен на Samsung Experience да хареса чист Android. Иначе Google, ако ударят по масата и кажат "Край на потребителските интерфейси", след което пуснат чист Android за всички (като Pixel серията и Android One за среден/нисък клас устройства) тогава може и да почнат да решават проблемите с ъпдейтите и кръпките по сигурността, ама от 2010-насам минаха 8 години, през които не предприеха нищо, което значи, че ще продължава да бъде така, докато не се случи нещо (появяване на алтернативна OS). [Quote]bloodknight2012: Повече от всичко искам гадния KitKat поне да умре най-накрая. Отвратително е като се опитваш да правиш Android app все да трябва да я поддържаш тая антика.[/Quote] Недей така, че бая таблети ще пукнат изведнъж :D
  centur
 • Повече от всичко искам гадния KitKat поне да умре най-накрая. Отвратително е като се опитваш да правиш Android app все да трябва да я поддържаш тая антика.
  bloodknight2012
 • Нормално е да е трудно да координират десетки производители вместо само един. В началото тази свобода дали и какво да ъодейтват бе необходима, за да бъде по-лесно наводнен и завзет пазара. Необходимо беше, за да имаме сега огромен избор от устройства на всякакви цени. Няма пълно щастие.
  tzincbg
 • [Quote]bloodknight2012: Това с ограничената поддръжка на firmware-а, дори по отношение на security също много ме дразни - проблем, който в iOS например няма изобщо. Но не виждам как ще се реши в скоро време, честно казано.[/Quote] По принцип могат, ама така им отърва, защото е по-лесно да не се занимават с производителите. Доста устройства ползват стари издания на Android: Kitkat ~ 10,3% Lollipop ~ 23% Marshmallow ~ 25,5% Nougat ~ 31,2% Oreo излезе миналата година към края на август, а от тогава до сега едва 5,7% от устройствата го ползват.
  centur
 • Супер. Около година след като излезе андроид орео. Бързи са като светкавици. Да не говорим колко още ще се чака докато може официално да се обнови. А не ние да си го флашваме.
  В@НК0
 • Та S7 Edge дори онзи ден получи официално Oreo. Ако не е стигнало до теб спокойно можеш да си го флашнеш сам. Това пак е доста повече от повечето китайски или изобщо бюджетни телефони. Да, Samsung са ужасно бавни, но не е като да не са ъпдейтвали :) Дано сега с Treble малко се поразчупят нещата. Android One също е много удачна алтернатива ако не ти харесва да чакаш и не ти се дават пари за Pixel. Надявам се бума на Android One устройства също даде малко зор на OEM-ите като Samsung. Колкото до "иновациите" и цените - нещата ще са си все същите. Сега ще почнат всички да пъхат по 3, 5, 6 камери, да се опитват да крият разни камери и сензори под стъклото, че да няма notch, огъващи се дисплеи, че да махат ченето като при iPhone X, като цяло огъващи се дисплеи та да размият границата между телефон и таблет. После ще дойде microLED технологията и това също ще струва яко пари понеже е ново и така. В общи линии от тук нататък всичко ще бъде почти неусезаемо като подобрение за крайния потребител, но за сметка на това много скъпо :) Dminishing returns... Edit: Това с ограничената поддръжка на firmware-а, дори по отношение на security, също много ме дразни - проблем, който в iOS например няма изобщо. Но не виждам как ще се реши в скоро време, честно казано.
  bloodknight2012
 • [Quote]За момента не са известни повече подробности около честотата на задължителните актуализации и периода, в който производителите ще са задължени да осигуряват такива.[/Quote] Т.е. купувайте си нов смартфон, за да ви е актуален Android-а и съответно секюрити пачовете.
  centur
 • Да ги стягат да залагат редовни и навременни ъпдейти, не само да се напъват като гладни в кенеф каква "нова иновация" да включат в новия модел и с колко да ти дигнат цената за едни и същи неща. Няма да споменявам колко ъпдейта съм получил на s7 edge, че е направо смешно за 2 години и 2-3 месеца!
  D0N4T3LL0