Google ще спре да ни таргетира с реклами спрямо разглежданите сайтове

Google ще спре да ни таргетира с реклами спрямо разглежданите сайтове

Google обяви, че ще направи мащабна промяна в своите практики, която ще спре таргетирането на потребителите с реклами спрямо сайтовете, които разглеждат. Миналата година компанията обяви намеренията си да спре поддръжката на кукита на трети страни в Chrome в рамките на две години, а сега ясно заяви, че когато това стане, тя няма да създаде алтернативни начини за идентифициране и проследяване на потребителите, докато разглеждат уеб сайтове.

Google посочва, че други доставчици може да предложат такива решения за проследяване, но компанията не смята, че те ще посрещнат повишените очаквания на потребителите около опазването на личните данни. Освен това няма да са подходящи за бързо променящите се регулаторни ограничения и по тази причина не са устойчиви като дългосрочна инвестиция. Вместо това продуктите на Google ще ползват опазващи личните данни API като FloC, които предотвратяват индивидуалното проследяване, но все пак осигурят резултати за издатели и рекламодатели.

Технологията FloC (Federated Learning of Cohorts API) разчита на групирането на потребителите по интереси вместо да таргетира индивидуално предпочитанията на всеки потребител. Google посочва, че тестовете на FLoC в Chrome ще започнат по-късно този месец, а през второто тримесечие ще има и тестове с рекламодатели в Google. Потребителите на Chrome ще получат достъп до част от новите опции за опазване на личните данни през април, а следващите издания на браузъра ще разширят техния обхват.

Източник: Google


Втора употреба с гаранция