Google спира поддръжката на Project Tango през март

Google спира поддръжката на Project Tango през март

След няколко месеца Google ще спре поддръжката за Project Tango – това е първата платформа на компанията за добавена реалност, която достигна до пазара в няколко устройства, включително и в телефон на Lenovo. От съобщението на компанията става ясно, че поддръжката ще спре на 1 март следващата година, а междувременно Google ще се фокусира върху новата система ARCore, която ще се ползва за създаването на приложения и игри с добавена реалност за телефони и таблети с Android. Целта на новата технология е да покрие цялата екосистема на мобилната платформа, а не само устройствата, които имат специализиран хардуер.

Project Tango започна работа през 2014 година с идеята да се осигури възможност на мобилните устройства да отчитат прецизно положението си в пространството, което отвори възможност за навлизането на иновативни приложения. Google пусна телефон и таблет за разработчици, които трябваше да стимулират създаването на съдържание, а първото потребителско устройство дойде от Lenovo. По-късно и Asus анонсира такъв смартфон.

Наученото от Project Tango беше използвано от Google за създаването на ARCore, която няма нужда от сензори и има потенциала да достигне до милиони устройства. Разработката е достъпна за телефоните в сериите Pixel/Pixel 2 и Samsung Galaxy S8, но скоро нейният обхват ще се разшири. В края на миналата седмица Google обяви втора тестова версия на ARCore с опция за поставяне на пауза и възстановяване на сесии с добавена реалност. Компанията обещава през идните месеци да пусне ARCore 1.0, която ще поддържа над 100 милиона устройства, а скоро в Play Store ще има много приложения и игри с добавена реалност.

 • Да не забравим, че първия коментиращ е айфон фен и освен неговия телефон за кофата, незнам какво друго може да се направи....
  funmobile
 • Не знам какво недоволстване, сипра се една система за добавена реалност, за да се замени друга по-масова. Какво му е лошото на това.
  board
 • Само си помислете, че това не бе постигнато за ноутбуците, какво остава за мобилните устройства. Никак не е лесно, а и няма много смисъл при бързия темп на им моралното остаряване.
  kipe
 • -
  npet