Google тества в Android P навигация с жестове като в iPhone X

В началото на следващия месец очакваме да научим повече за новостите в Android P, но може би Google успя да разкрие една от тях в аванс. Това стана с публикация в блога Android Developers, в която беше споделено екранно изображение с необичайна лента за навигация на мястото на традиционните виртуални бутони. И ако трябва да вярваме на слуховете, снимката показва новата система за управление чрез жестове в Android, която ще работи подобно на тази в iPhone X. Изображението показва липсата на бутон за достъп до скорошните приложения, а този за връщане назад е с различен вид от наличния в сегашното издание на Android. Заедно с това централният бутон е получил нова овална форма, която напомня на iPhone X.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

Междувременно представител на сайта 9to5Google потвърди в Twitter, че това наистина е системата за управление на Android чрез жестове, а бутонът за връщане назад понякога се скрива. Подобни технологии за управление чрез жестове вече се тестват от различни производители на телефони с Android и е логично Google да им обърне внимание, за да стандартизира този начин на интеракция и го добави в платформата. По време на тестовете ни на iPhone X установихме, че системата за навигация чрез жестове е интуитивна и работи много добре, а добавянето й към новата вълна от 18:9 безрамкови телефони с Android само ще подобри потребителското преживяване.

Източник: Ars Technica

 • Тази работа с процентите на блутут устройствата мисля, че ще стане стандартна функция при Андроид 8.1. Така че сигурно до 10-18 месеца ще я имам на S8-цата :D Така или иначе слушалите ми карат около седмица с един заряд и не ми е толкова важно да знам точния процент, иначе има подобни приложения в play store.
  board
 • [Quote]board: За съжаление не ми покзава проценти на батерията. Една кака ми казва в ушето какво е положението с батерията, ама трябва да я питам.[/Quote] (woo) Напомня ми старата (моно) Bluetooth слушалка Plantronics, която ползвах за разговори, която ми казваше "Battery low", когато батерията на слушалката е на свършване.
  centur
 • За съжаление не ми покзава проценти на батерията. Една кака ми казва в ушето какво е положението с батерията, ама трябва да я питам.
  board
 • [Quote]board: Докато пиша този коментар си слушах музика на блутут слушалките, но внезапно батерията им падана, за това им закачих 3,5мм кабела и продължих да слушам.[/Quote] Не ти ли показва на колко %-та батерия са слушалките като са свързани към телефона? AirPods имат опция да показват колко % заряд има и на кутията и на всяка отделна слушалка (има звуков сигнал, когато са на 10% заряд). Пък за една песен време се зареждат за следващите поне 2 часа слушане, а не да чакаш половин час - 1 или 2 часа докато стигнат 100%.
  centur
 • Това, което каза, е изцяло в подкрепа на думите ми за процеса по приемането на дадена технология. [Quote]Всяка технология си има плюсове и минуси, а безжичната не работи без ток.[/Quote] Затова често говоря за нуждата по-добра технология при батериите.
  muamamu1
 • [Quote]Няма проблем да има производители, които да представят нови технологии, нуждаещи се от няколко години, за да влязат в реална употреба.[/Quote] Прощавай, но коя е новата технология която са показали? Защото аз музика през Bluetooth слушам и на телефона ми с 3.5мм жак, можел съм да слушам и на телефона ми от преди 5 години с 3.5мм жак, можел съм да слушам и преди 10 години... кое точно е новото? Новото е, че не мога да свържа стандартните си 3,5мм слушалки без преходник. Не съм видял някой да слага безжични слушалки в комплекта на телефона, защото иска да популяризира технологията. Предлагат алтернативен жак, ама при Епъл е един, при Андроид друг, а за капак и при слушалките с USB-C жак има различни технологии и не всеки слушалки работят на всеки телефон. Не смятам, че 3,5 мм жака ще изчезне толкова скоро. Този жак не се ползва само при телефоните, а мислиш ли, че скоро ще го махнат от компютри, телевизори, усилватели и всякаква техника... и ако да, с какво ще го заменят? Напълно разбирам защо Епъл предприе този ход, защотo изкараха безжични слушали от които буквално печелят милиарди, продават също Lightning слушалки... а и най-малкото показаха W чипа си, за да отличат технологията. Ама какво печелят Андроид производителите от махането на жака и какво печелят техните клиенти? P.S. Колкото и нагласено да прозвучи това което ще напиша сега, е самата истина. Докато пиша този коментар си слушах музика на блутут слушалките, но внезапно батерията им падана, за това им закачих 3,5мм кабела и продължих да слушам. Всяка технология си има плюсове и минуси, а безжичната не работи без ток.
  board
 • Тук идва на помощ различните версии на производителите, които не ползват чист андроид и слава Богу, та там ще остане традиционния навигационен бар.
  viiipeer
 • Абсолютно си прав! От потребителска гледна точка е така. Но има и една зависимост, която не можеш да пропуснеш в оценката си на такъв тип промени по принцип. Аз (като потребител) не виждам лошо в това да има избор. Няма проблем да има производители, които да представят нови технологии, нуждаещи се от няколко години, за да влязат в реална употреба. Нямам проблем с това Apple да залага на нещо ново за сметка на нещо старо, макар и да е нужен някакъв период от време, в който пазарът да се адаптира. Добър пример е премахването на CD-то от лаптопите. Но от потребителска гледна точка е глупаво до настъпването на този момент, в който нещата си идват на мястото, човек да си купува продукт, който го поставя в ситуация на компромис. Въпреки това е невъзможно този момент да дойде без масова имплементация. Ако само един производител изпозлва дадена технолгоия, връзката с "външния свят" ще стане неизгодна за производителите на съвместими продукти. Затова изборът коя инвенция да стане масова и коя да остане в миналото още с появяването си остава в ръцете на самите производители. В някои случаи това има голям потенциал. Както съм ти казвал и преди, не виждам нищо лошо в едно близко бъдеще, където кабелите са по-малка част от сега. Най-малкото - по-малко компоненти в една верига предполагат по-малък шанс нещо по сигнала да се прецака. Не веднъж съм се дразнил на наличието на ненужни кабели, които по един или друг начин са ми пречели (най-често кабел, който забравям при пътуване), в продукти, които лесно и евтино могат да приложат безжичен стандарт. И мисля, че това би било положителна промяна за всеки потребител. Но има и други случаи - като този, който се обсъжда в темата - които имат потенциал да бъдат направо смешни. Дали го правят за разнообразие, което определено липсва при последните годишни версии на Android, или пък го правят като част от обсъждания "нов дизайн", това не знам. Но реална полза за потребителя определено не виждам. И ако наистина го правят с цел да се копира подхода на Apple, това е абсолютно ненужно. При Apple се получи така, защото до сега нямаха система за основен контрол на операциите върху дисплея. Сега им се наложи, защото няма място за копчета. При Android това присъства от години и такава промяна не просто не е наложителна, а дори може би не е и препоръчителна, имайки предвид как се приема тя при iOS потребителите. Разбира се, причината мое да е съвсем различна, едва ли някой в този форум може да бъде сигурен.
  muamamu1
 • В кутията си има преходник ! Така че , всичко е точно!
  ilchev_n
 • Изключително ме дразни как цялата индустрия следва стъпките на Епъл, без да се замисли дали винаги това е добра идея. Примерно Епъл махна 3,5мм жака и повечето производители също го махат. Ама Епъл го прави за да спечели още няколко милиарда от продажби на Airpods, а другите производители какво печелят? Един по-дебел...жак. Нагледах се на абсолютно ненужни ночове, оставили голяма рамка отдолу, обаче все пак отгоре изрязали дисплея...
  board
 • Дано само не махнат и пръстовия отпечатък - това ще е удар в дъното и то изпробван вече...
  Ivo Ivanov
 • По мое мнение и цялата андроидска система върви бавно но сигурно към ограничаване на възможностите и затваряне откъм фунции като тази на Айфон. Може би с цел сигурност самите устройства започват да се свързват по трудно, а ограничаването на промените които обикновенния потребител може да прави по телефона се намалят. Преди около година изгубих доста време да намеря къде се свалят .avi файловете от bittorrent. А снощи въобще не успях да открия фаила чрез връзка с компютър, какво ли не опитах. В телефоните с чист андроид липсва файлов мениджър и се опитват иноните да ги бутат на основния екран, като няма и отделно меню за приложенията. Ще кажете може всичко да си направиш, но все пак, чистата версия започва да се осакатява все повече с всеки изминал ъпдейт. Само глупостите на гугъл не намалят, ами се увеличават.
  feuer34
 • Сега да си върнат нормалния дисплей и всички да се спукат от смях на андройдите. Ще се чудят какво да копират. Май вече няма съмнение кой кого копира. Излагация.(no)(no)(no)
  geleto_