Готова е първата зарядна станция на Tesla в България

Готова е първата зарядна станция на Tesla в България

През есента на миналата година писахме, че в началото на 2020 американският производител на електрически автомобили Tesla възнамерява да разшири своя бизнес в Словакия, Хърватия, Сърбия и повечето страни от Източна Европа. В края на януари вече има раздвижване по темата, след като в Пловдив беше забелязана първата зарядна Supercharger станция на Tesla в България.

Информацията идва от сайта Investor, който пише, че съоръжението се намира на паркинга на пловдивския хотел "Империал". Според информацията станцията е била готова още преди Коледа, но все още очаква официалното си откриване, а колоните са опаковани. Investor пише, че Илън Мъск иска да изчака с официалния анонс, за да може да бъдат завършени и станциите в Белград и Ниш.

Снимка: Investor

Местоположението на станцията не е изненадващо, защото беше обявено още през 2017, а по този начин ще се улесни пътуването от Европа към Турция чрез новата мрежа на Балканите. На картата в сайта на компанията се виждат Supercharger локации в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Гърция, Румъния, Унгария и Хърватия. Технологията позволява по-бързо зареждане в сравнение с домашните зарядни – за половин час Supercharger с мощност 120 kW може да осигури енергия за изминаване на 270 км.

  • Не знам какво толкова пестят на Балканите, като само Истанбул като град/пазар е повече от вероятно цяла Австрия, Полша или Сърбия + Унгария. Ниш и Белград, а в България само на Пловдив. Т.е. зареждаш на Ниш и после чак на Истанбул с резервна на Пловдив. Нищо чудно по тази логика да си остане и единствената тяхна суперчарджър за България
    MEnergy