Губят ли популярност мобилните телефони в Европа?

Губят ли популярност мобилните телефони в Европа?
Европейските мобилни оператори имат още един повод да бъдат загрижени за бъдещето си, освен за настъплението на платежоспособни телеком магнати като мексиканеца Карлос Слим - потребителите променят отношението си към мобилната индустрия и това едва ли се харесва на компаниите. Преди дни стана ясно, че рекорден брой испанци са се отказали от мобилните си телефони през април, като най-много клиенти са загубили Telefonica и Vodafone (заедно имат около 70% от пазара), след като операторите спряха да субсидират цената на смартфоните, които продават. Закритите линии са около 380 000 (297 984 от тях в предплатения сектор), което е трети последователен месец на спад в Испания, която се бори с кризата и високата безработица. Експериментът с премахването на субсидиите през април е коствал на Vodafone загубата на 367 327 клиента, а на Movistar (Telefonica) - 189 037, като част от тях са се насочили към предложенията на другите оператори, все още предлагащи евтини устройства при подписването на договор.

Данни от Франция също подсказват, че тази година в страната ще бъдат продадени значително по-малко мобилни телефони. Les Echos цитира проучване на GfK, според което продажбите ще паднат до най-ниското си ниво от години - очакванията са продажби от около 22,5 милиона броя при 24,3 милиона през миналата година. Тук влияние оказва не само кризата, но и стартът на оператора Free, който предлага евтина мобилна услуга, която разчита на Wi-Fi мрежи за прехвърляне на трафика, когато е възможно. Компанията успя да направи истинска сензация, като успя за три месеца да привлече 2,6 милиона потребители и спечели 4% от френския пазар, който има общо около 67 милиона потребители.

Причините за подобни новини са комплексни. Основната е икономическата криза, която все още има голямо влияние върху решенията на потребителите. В Испания безработицата достигна 25%, което кара много хора с ниски доходи да икономисват от мобилни услуги. И въпреки че логиката подсказва, че в този случай те би трябвало да преминат от абонаменти към предплатени карти, на практика именно предплатеният сектор отчита най-голям спад. Във Франция някои анализатори смятат, че операторът Free е виновен за спада в продажбите на телефони, тъй като потребителите купуват само SIM карти за евтините услуги и продължават да използват смартфоните си, за които са платили немалко. Подобно е положението и в други страни от Западна Европа - например в Холандия, където Карлос Слим вече има повече от 20% от оператора KPN. Нека не забравяме и че в повечето европейски страни проникването на мобилни услуги е над 100%, дори в България вече е над 150%. От друга страна, пазарът бавно, но сигурно преминава към смартфоните, което на свой ред е свързано с повишеното потребление на мобилен интернет и други услуги. Това би трябвало да помогне на операторите за намаляващите приходи от преноса на глас.

 • По-скоро всички искаме безплатен обяд, а такъв практически НЯМА! И на 1ст да паднат таксуванията пак ще се мрънка и ще се намират доводи срещу мобилните оператори ... ;)
  Reggaeman
 • Е те какво очакват, след като режат субсидиите за телефоните.
  D_Pasarela
 • Всъщност сега се сетих нещо, което бях забравил да спомена - еиднственият оператор, който губи популярност за мен е Глобул ... ;) по известни нам причини ;):X
  Reggaeman
 • Добър Въпрос...и на мен това ме сърби някак си ;)
  Reggaeman
 • Как да продадат SGS3 Мтел като при тях е 1350лв с най-ниската такса,която предлагат за него? И при трите оператора цените са завишени,но един от тях направо се е олял с цените на телефоните си. Иначе испанците яко са се изтарикатили,те като се договорят всички да не субсидират телефоните е прецаквация голяма за хората.
  ФенНаАйфоУн
 • Цифрата е изключително смешна на фона на общия брой активни сим-карти на този пазар. Щеше да е смешна и на фона на десет пъти по-малкия роден пазар.
  asenna5
 • Я,кой е изпълзял!!!Къде се губиш цял месец?Бях си помислил,че са те съкратили от "Червените" и съдейки по липсата на активност от твоя страна,явно си бил в неплатен отпуск. Та по темата:Въобще не е интересно,от къде имам достъп до продажбите и складовите наличности на операторите,просто защото нямам такъв.Имам достъп до тази информация,която споделих.А ти наистина ли си мислиш,че някой,тук във форума има нужда да му обясняваш как точно се извършват продажбите?!?Наивно,от твоя страна!Заради непохватни Матросовци като теб,единствения читав активист от М-Тел(Сърцатия) е в немилост.И не се опитвай,моля те,да ме вкарваш в досаден диалог,не нападам М-Тел.
  ne4o
 • [Quote]Преди дни стана ясно, че рекорден брой испанци са се отказали от мобилните си телефони през април, като най-много клиенти са загубили Telefonica и Vodafone[/Quote] И от цялата тая работа разбрах че за да ограничат бюджета си безработните испанци са се лишили от вторият/третият телефон в джоба и съответният абонамент/предплатена карта с него.Не смятате ли че звучи идиотски 380000 испанци просто да са си захвърлили всички телефони и са престанали да говорят ей така.
  AVKansazov
 • Трудно е някой да повярва на тези неща... Нали се сещаш, че ти ако имаш магазин с изложена стока и същата от този род в склада си, то няма да вадиш всеки път да продаваш изложената, а ще е тази, която имаш в склада. Много интересно как имаш достъп до продажбите и складовите наличности на операторите :)
  BBMan
 • Пхах, телефон от оператор :D Колеги, моля ви се. Всички знаем, че телекомите си продават услуги, а не джаджи. Това е водеща цел при тях. Затова телефон при тях за 1000лв. може да се намери за 500 лв. Телефона е стръвта за нетърпеливите и наивните.
  agroman12
 • Според мен не губят популярност, много съм го разисквал този въпрос с приятели и познати. Няма как да загубят популярност- керванът си върви, кучетата си лаят ;) Нещо, което е толкова необходимо не може просто ей така с магическа пръчка да се обезличи...
  Reggaeman
 • [Quote]Да бе,първа партида=5 тела,втора партида=3,трета=6:D:D:D Когато им предложих ай4s на половин цена от пазарната,но минимум 500 бройки викнаха "кво ша ги прайм толкова много" :D:D [B]Пълни измекяри са и трите кооператора на ниво квартална бакалия която печели от надценка а не от оборот[/B].Може би само Германос е по на ниво,но и там заглъхнаха наистина добрите оферти от преди 3-4 години.[/Quote] Много точно казано ! (yes)
  SwollenMembers
 • Да бе,първа партида=5 тела,втора партида=3,трета=6:D:D:D Когато им предложих ай4s на половин цена от пазарната,но минимум 500 бройки викнаха "кво ша ги прайм толкова много" :D:D Пълни измекяри са и трите кооператора на ниво квартална бакалия която печели от надценка а не от оборот.Може би само Германос е по на ниво,но и там заглъхнаха наистина добрите оферти от преди 3-4 години.
  rado243
 • В интерес на истината не знам колко броя SGS 3 са продали, но първата им партида е изчерпана и сега продават от втората, ако не и от третата, с които заредиха и от синия вариант + 32-ки. Получава се също като с iPhone - първата партида почти изцяло отиде за покриване на нуждите на юридическите лица. Мтел винаги са предлагали приоритетно на корпоративните си клиенти. Не виждам нищо лошо в това.
  asenna5
 • [Quote]Разбира се,че не е критерий!Това е частен случай.Първия Samsung I9300 Galaxy S III,го доставиха преди 10-на дена,а НТС-то все още го чакат.Това подсказва,колко държат на подобни продажби от М-Тел.В същия град,първият Samsung Galaxy Note,го продадоха след почти два месеца стоене във витрината.[/Quote] Това е напълно нормално, особено при тези цени, които държат М-тел. Те не само не намаляват цената на телефона, но я увеличават ! То и за София е така - внасят 10 бройки от даден модел за цялата мрежа от магазини и почват да размотават малкото хора, които са навити да си ги закупят при техните условия - "ами сега не е наличен, той в момента е мнооого купуван" :D Тъжна история (no) Също и фактът, че Виваком изкараха на разпродажбата изостанали модели отпреди години, ясно говори колко успешно ги продават (flower)
  SwollenMembers
 • Добре де, а кой е този град? :)
  NickRey
 • Разбира се,че не е критерий!Това е частен случай.Първия Samsung I9300 Galaxy S III,го доставиха преди 10-на дена,а НТС-то все още го чакат.Това подсказва,колко държат на подобни продажби от М-Тел.В същия град,първият Samsung Galaxy Note,го продадоха след почти два месеца стоене във витрината.
  ne4o
 • Хаха не мисля, че това е критерии. За кой град става въпрос?
  NickRey
 • В Бг топмоделите,май не са и били много популярни.В 35 хил. град,М-Тел не са продали нито една бройка Samsung Galaxy S III и HTC One X,до момента.
  ne4o
 • Затова Ментел започнаха да си променят сферата на дейност от мобилни към лихварски услуги. :P
  metaflute