Хардуерен дефект засяга дисплея на iPhone 6 и 6 Plus, твърди iFixit

Хардуерен дефект засяга дисплея на iPhone 6 и 6 Plus, твърди iFixit

Ако имате iPhone 6 и 6 Plus и сте забелязали трептяща сива лента в горната част на екрана му, а освен това сте се сблъскали с проблеми при отчитането на докосване, може би сте един от многото потребители, чийто телефон е засегнат от сериозен хардуерен дефект. Оказва се, че във форума за поддръжка на Apple има многобройни потребителски оплаквания, а освен това и специализирани сервизи отчитат увеличаващо се количество на постъпили телефони с такива симптоми. За справяне с проблема има различни решения като усукване на телефона или натискане на екрана, но те са временни и по-късно симптомите се завръщат преди екрана да спре напълно да отчита докосване.

Препоръчани оферти

Според iFixit смяната на дисплея не решава проблема, защото причината е другаде и е свързана със слабата връзка на чиповете на контролера за сензорния панел с основната платка на телефона и лесното им отделяне от нея. Те трябва да бъдат подменени, но това не може да бъде направено в магазините на Аpple. Сервизни специалисти прогнозират, че сме на прага на епидемия от подобни оплаквания и проблемът може да засегне цялото количество от iPhone 6 и 6 Plus. До известна степен този дефект е следствие от лесното огъване на корпуса на въпросните модели, което води до нарушаване на връзката между компонентите.

Специалисти смятат, че запояването на допълнителна метална пластина може да заздрави вътрешната структура на устройството и да елиминира неприятните последици за работата. Тези решения обаче не са одобрени от Apple и тя е забранила на сервизните експерти да ги споделят във форума й за поддръжка. Служители на компанията са признали пред клиенти за наличието на проблем, но Apple не го приема за дефект и не осигурява замяна на засегнатите модели. Пред потребителите остават няколко опции и сред тях са смяна на контролера или на основната платка или пък закупуване на нов телефон – Apple със сигурност ще застане зад последното.

Източник: iFixit

 • Дефекта е реален. Така става когато почнеш да цепиш стотинката на две при разходите за материали. Едновременно са махнали андър филера и металния екран на чипа за дигитайзера, а той се крепи на 1 кв. милиметър за платката.
  A4i
 • [Quote]Благодарим за баснята. Wikipedia: Units shipped Over 100 million as of March 1, 2015 септември 2016?[/Quote] Аз ти говоря за 20-те милиона, първите няколко дена. Няма нужда да извърташ нещата. Същата тази Уикипедия пише неща, които не те устройват да споменеш : [Quote]24 hours of availability, over 4 million pre-orders. 10 million in opening weekend.[/Quote] Къде са 20-те милиона за няколко дни? За другото аз нали казвам същото. Първо тримесечие 50 милиона, второто също е било силно. Нима мислиш, при положение, че излиза нов айфон продажбите се запазват като при излизането му? Все тая. Не очаквам да разбереш. Ти си прав 1 милиард са продали, че даже и на мен 2 броя. (yes)
  СтенлиРойс
 • Благодарим за баснята. Wikipedia: Units shipped Over 100 million as of March 1, 2015 септември 2016?
  СтенлиРойс
 • Има я и в основните сайтове за новини около Apple - и там ли е платена? Cult of Mac - http://www.cultofmac.com/443277/iphone-6-plus-touch-ic-disease/ MacRumors - http://www.macrumors.com/2016/08/23/iphone-6-6-plus-affected-by-touch-disease/ 9to5mac - https://9to5mac.com/2016/08/23/iphone-6-plus-unresponsive-touch-display-grey-flicker/
  chilko
 • Благодарим за баснята. Wikipedia: Units shipped Over 100 million as of March 1, 2015 септември 2016?
  IPS_IPS
 • [Quote]20 милиона са се продали в първите няколко дена след обявяването на 6-цата вече числото продадени айфон 6 е над 150-200 милиона бройки, което наистина си е брутална цифра.[/Quote] Един човек взел тайно едно яйце. Отишъл седнал на двора и се разкудкудякал като кокошка. Жена му изскочила уплашена и го попитала какво става. Той гордо извадил яйцето и казал: Жено, ето снесох едно яйце! Жена му ахнала от почуда и веднага хукнала при комшийката да се хвали: Моят мъж днес снесе 2 яйца! И се понесла мълвата за мъжа снасящ яйца. Слуха не подминал и царския двор. Принцесата чула първа от една от придворните дами: Един мъж от царството е снесъл 98 яйца! Принцесата на свой ред веднага изтичала при Царя: Таткооо, някакъв мъж от нашите владения снесъл 99 яйца! Решил Царят да види що за чудо е това и наредил да извикат човека снесъл яйцата. Застанал той пред Царя и му се поклонил. Царят го попитал със строг глас: Говори се, че си снесъл 100 яйца! Вярно ли е това? Вярно е рекъл Човекът смирено. И как го направи попитал Царят? Ваше величество, отговорил Човекът, така както вие снесохте 1 яйце, така аз снесох останалите 99 яйца! Царят навел засрамено глава. Наредил да дадат една торба жълтици на Човека и го изпратил по живо по здраво..... 20 милиона??? Официални данни от Епъл за айфон 6 и 6 плюс: в първия ден 4 милиона броя. В първата седмица 10 милиона броя. В последното тримесечие от излизането му 50 милиона броя+25 милиона от останалите модели. 6S и 6S plus леко надхвърлят цифрата от първия ден 4.5 милиона броя. Говорим за предварителни поръчки. Но е абсолютен световен рекорд. П.п. Вече ще вярвам само на твоите мнения. Само да ти споделя за новия световен рекорд на Стефка Костадинова. Не е 209 сантиметра, а е 418 см.
  СтенлиРойс
 • Капитаните напускат кораба ... Дали ги чака съдбата на Нокия ... (woo)
  kan4oto72
 • [Quote]Не знам дали е платена новината, но повечето хора не четат внимателно.[/Quote] А аз не знам дали изобщо опитваш да мислиш... "Новината" е 100% платена и е така лошо скалъпена, че дори и малоумен слепец ще схване кой и защо плаща за публикуването на такива простотии. Я да видим сега ти усети ли кой и защо е платил?
  go6koo
 • Тежка е короната на краля...
  Holon
 • 20 милиона са се продали в първите няколко дена след обявяването на 6-цата вече числото продадени айфон 6 е над 150-200 милиона бройки, което наистина си е брутална цифра.
  IPS_IPS
 • Така е, чешат си езиците :) Под "платена" имах предвид, че някой си е поръчал тази новина...септември идва ;)
  alphaleader
 • В самата статия, ако обърнете внимание, се споменава десетки-стотици. За каква епидемия иде реч? Предполагам се разпалва PR анти епъл настроение, защото септември пускат новите телефони, а това на самсунг и другите никога не им е допадало.
  mr_j
 • Не знам дали е платена новината, но повечето хора не четат внимателно. [Quote]Оказва се, че във форума за поддръжка на Apple има десетки потребителски оплаквания [/Quote] Е, извинявам се, но написаното означава, че оплакванията са 50 или 83 или макс 99 да са. При продадени 20-30 милиона бройки (или повече) от която и да е стока на който и да е производител, нормално е да не се приемат като сериен дефект 90-ина проблемни апарата и компанията да поеме ремонтите. Съотношението 90 проблемни към 20 милиона продадени е нищожно, а това, че някой прави от мухата слон е друг въпрос. :D
  algor
 • много 6-ци са ми минали през ръцете за такъв проблем не съм чувал !
  TNT9
 • Един AMOLED дисплей няма нужда от подсветка за разлика от екрана на Apple. И докато картината на AMOLED екраните се размива на слънчева светлина, Super AMOLED се справят по-добре със слънчевите лъчи. OLED екраните осигуряват по-наситено черно , ярки цветове и картина, която е ясна от почти всеки ъгъл на гледане. :)
  kan4oto72
 • Ми що купувате Боклуци,а после ревете ????:D:D
  mathur
 • С това безкрайно изтъняване на телефоните само проблеми се очакват. И се отнася за всички марки. Или екрана ще прегрява, или батерията малка, кара ден до пладне, или огъване. Аз лично го нямам този проблем, но ми се вижда силно преувеличен. Тези модели наближават 2 години от излизането им, как досега не пламна пък тази "епидемия". Ама някой си ползвал телефона по идиотски начин, подхвърлял го насам-натам, изпускал го, сядал върху него, и после защо не работел добре. Толкова телефони са ми минали през ръцете, как пък нито един не се потроши или надраска.
  СтенлиРойс
 • То НЕ"платена" новина няма, може да питаш г-н Бехар.
  TrEnIoRa
 • Това звучи смешно, признават за проблема, но не го смятат за дефект...нали ще ги скъсат от съдебни дела и ще плащат като луди.Нещо "платена" ми се струва тази новина... :)
  alphaleader
 • Що майната ви?
  sladyrko