Нова технология може да утрои скоростта на Wi-Fi мрежите

Нова технология може да утрои скоростта на Wi-Fi мрежите

Учени от университета в Масачузетс (MIT) са разработили технология, която може да утрои скоростта на Wi-Fi мрежите и да удвои обхвата им. Става дума за създадени нови алгоритми за обработка на сигнала, които позволяват на множество рутери и други безжични точки за достъп да предават едновременно данни към множество крайни устройства на една и съща честота и без появата на интерференция.

Методът е наречен MegaMIMO 2.0 и описва използването на разпределени multiple-input multiple-output (MIMO) системи, които биха могли да прехвърлят данни три пъти по-бързо и на два пъти по-голямо разстояние. Учените смятат, че подобна технология би била особено полезна в натоварени зони като концертни зали, спортни съоръжения и конгресни центрове. В основата стои технологията MIMO, при която сигнала достига до антената на приемника многократно и под различен ъгъл след като се е отразил от стени, таван и други обекти.

Добавянето на повече антени може да доведе до увеличаване на скоростта, но не може да се справи с интерференцията на сигнала от други предаватели. Разработката се справя с това като синхронизира работата на всички трансмитери, така че да използват по-ефикасно наличния спектър. Учените твърдят, че технологията скоро ще бъде комерсиализирана, но засега няма повече информация кога ще стане това.

Източник: ZDNet