HMD Global работи по 4 смартфона с марката Nokia

Тайванското онлайн издание DigiTimes пише, че финландската компания HMD Global разработва 4 смартфона с марката на Nokia, които ще пусне на пазара през второто и през третото тримесечие на следващата година. Очаква се първите модели да бъдат представени в рамките на мобилния конгрес през февруари.

По отношение на техническите характеристики се посочва, че устройствата ще имат дисплеи с диагонал между 5” и 5,7” с WQHD или full HD резолюция от доставчици като LG Display, Century Technology (CTC) и Innolux, а производството ще е поверено на FIH Mobile.

Що се отнася до първите модели най-вероятно това са Nokia D1 и E1, за които вече писахме. Китайски източник споделя, че едното устройство ще има 3GB RAM и 5,5” Full HD дисплей и ще се продава за около 200 долара, а второто ще осигури 2GB RAM и 5” Full HD дисплей на цена от 150 долара.

Източник: DigiTimes

 • Чакам с нетърпение бих си взел и да захвърля старото Леново
  bachev31
 • Ако Нокиа искаше да произвежда телефони щеше да го направи, но явно не искат, за това лицензират марката на други. На тях фирми като HMD не им трябват. От другa страна Foxconn ми се струват по-сериозно замесени. В един момент FIH (foxconn) и HMD(с неясно какво финансиране) заедно купуват бизнеса за "Нокии с фрнерче" от Майкростофт. На практика това което придобиват е само дивизията за "тъпи" телефони, като foxconn взима и разни фабрики. Отделно HMD взима лиценз от Nokia и за смартфони. Но всъщност се оказва, че цялото R&D ще се поеме от FIH. Та си мисля, че това е елегантен начин foxconn да поеме цялото производство на телефони Нокиа. А като HMD назначи за CEO бивш служител на Нокиа, разположат се точно до централата на Нокиа... че то в очите на хората си става истинска финландска Нокиа.
  board
 • [Quote]Ти пиян ли си още или вече си дрогиран[/Quote] Този освиделстван шизофреник след всички обиди които написа в последните 1-2 дена още не е "в почивка"?!?! По темата имал съм много телефони на НОКИЯ, като се започне от Мобифон Нокия 540, няколко гсм модела, включително класиката 3310, 6130и, после със смартфоните им 6600, 6630, e51, e52, navigator-и, E-7, N-gage и т.н. няма смисъл да ги изброявам всичките и с удовлствие ще си купя ОТНОВО техен смартфон ако предложат нещо добро и от което имам нужда.
  PoceH_BS
 • Кокоди гладиаре, просо соняре:D Ако има две цени на въйфона. Мадейн чина, и плюс 100 долара Мадейн юса. Как ли ще се позиционират като желаещи? Отделно, китайците толкова са напреднали с техниката на сглобяване. Едва ли има такива рутинирани специалисти в щатите и европа.
  geleto_
 • То е ясно, че всичко се произвежда и сглобява там. Но наскоро имаше интересно проучване, че ако айфон започне да се произвежда в Щатите, цената ще е 100 долара повече. Според мен е много приемливо. И всеки фен би избрал телефон произведен в USA вместо China. Поне аз така бих постъпил.
  LegolasElf
 • Кои телефони не се правят в Китай или друга държава в Азия? Това са реалностите в 21век. Nokia Made in Finland ще са напълно неконкурентни откъм цена.
  abando
 • Някога, като извадехме батерията на някоя Нокиа, и на защитната лепенка търсехме надписа Made in Finland. Ако искаха да се възстановят, трябваше пак от там да тръгнат. А и точно с Андроид едва ли ще са успешни. Там нишата е пренаселена. Искрено се надявам, техниката в световен мащаб, да не се произвежда в Китай. С напредване на прогреса, човека ще бъде изместен от роботи.
  LegolasElf
 • Факт е, че връзката с оригиналната Нокиа е много силна - служители, know-how, даже са в една сграда. Според мен тази компания не се пръкна от нищото, а е проектирана от Nokia и китайците. Важното е какво ще представят, а не формално кой се води собственик
  abando
 • То на практика проблема не е, че ще се произвеждат в Китай. Проблема е, че това далеч не е Нокиа, а една компания купила си лиценза да продава телефони с тяхното име. Дали телефоните ще са добри, времето ще покаже. Ако не друго, имат предимството да започнат бизнеса си слагайки инключително популярен бранд на телефоните си.
  board
 • Ахаха...живеем във време където е модерно нормалните да се изкарват луди, какво се чудите толкова. Трябва да си хомо, побъркан, мигрант от близкия изток или феминистка за да те признаят за човек и да ти обърнат внимание. Имам чувстното че Нокия ще се върне в играта за няколко години и ще предложи много неща за които никой не се е сетил досега. Те винаги са били иноватори...а телефоните просто ще се произвеждат в Китай, както и Айфон и много други, това не е причина за да не бъдат купувани.
  feuer34
 • [Quote]ПС: И никой не забелязва как упорито и навсякъде се обявява, че HMD са "финландци" което е откровена лъжа и измама[/Quote] The CEO of the company is Arto Nummela, who joined Nokia in 1994 and then worked at Microsoft Mobile from 2014. The presidency role will be fulfilled by Florian Seiche, who previously worked at Nokia, Siemens, Orange and HTC. On 15 August 2016, Pekka Rantala, former CEO of Rovio Entertainment, became HMD's Chief Marketing Officer,[16] commenting that Nokia will "rise again". Rantala previously held several positions at Nokia from 1994 to 2011. HMD is based at Karaportti 2 in Espoo, Finland, on the same road as Nokia Corporation who are based at number 3.
  JohnSnow
 • Едва ли е пиян но със сигурност не е Простак като вас!
  andreev0606
 • Какво значи Китайски? Другите какви са - Американски и Немски ли? Nokia държат хиляди важни патенти и имат know-how. Кой ще ги произвежда няма никакво значение, а ти си купувай анонимни марки от Aliexpress.
  abando
 • Аз ще си купя ако предложат това което искам.
  Вито
 • [Quote] многомилионните си фенове![/Quote] Ти пиян ли си още или вече си дрогиран, че пишеш такива глупости? Точно "милионите фенове" на Нокия които са ползвали марката няма да купят китайските пръчки които ще се продават- не и сега. След 2-3 години продажби когато се види реалното качество и насоките за развитие феновете може и да си купят пак Нокия, но общо взето до 2020г. само балъци биха купили нещо различно от Нокия с фенерче. Евтини китайци колкото щеш, средно скъпи китайци с добро качество колкото щеш- когато тези китайци се докажат с няколко модела да ми се обадят. ПС: И никой не забелязва как упорито и навсякъде се обявява, че HMD са "финландци" което е откровена лъжа и измама
  098765432
 • Ако изкарат нещо уникално, ще се върна на Нокиа. Дано оправдаят очакванията на многомилионните си фенове!
  Ванката