HP и Dell догонват Lenovo на пазара на компютри

HP и Dell догонват Lenovo на пазара на компютри

През последното тримесечие на миналата година доставките на компютри са продължили да се свиват, показват данните на IDC и Gartner. Заради разликата в методологията на отчитане се цитират различни цифри, но според IDC намалението на годишна база е с 1,5% до 70,2 милиона броя, а Gartner е регистрирала свиване с 3,7% до 72,6 милиона броя. Резултатите са значително по-добри от положението през миналата година, така че очевидно компютърният пазар започва да се стабилизира и скоро може да тръгне нагоре.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

IDC смята, че това е признак за стабилизиране и дори възстановяване, защото потребителите са започнали да обновяват компютърните си системи. Компанията вижда добра възможност за ръст в бизнес сегмента, но подобрение се очаква и на потребителския заради забавянето при смартфоните и таблетите. На свой ред Gartner счита това като знак за стагнация, защото макар да има ръст при ентусиастите (геймъри и потребители с нужда от висока производителност), той не може да компенсира поведението на останалите потребители, които ползват компютри по-рядко и не ги обновяват често.

По отношение на класацията по доставки Lenovo продължава да е на челно място, но амбициозни конкуренти като HP и Dell бързо стопяват преднината на китайския гигант. Според IDC Lenovo е доставила с 1,7% повече компютри за тримесечието за пазарен дял от 22,4%, но доставките на HP са нараснали с 6,6% и компанията вече държи  21,7% от пазара. При Dell увеличението е с 8,2% за пазарен дял от 15,7%. При Apple намалението е с 0,9%, а доставките на Asus са се свили с 11,3%.

Garner описва подобна картина, но с разместени позиции след третото място – Lenovo (ръст 1,6%), HP (+4,3%), Dell (+5,4%), Asus (-8,5%), Apple (+2,4%), Acer (-4,4%). В крайна сметка и двете компании посочват, че 2016 е пета последователна година на спад в доставките на компютри – с 6,2% според Gartner и с 5,7% според IDC.

Източник: IDC, Gartner