HP и тяхната екосистема от устройства, които работят с Windows 10

Както писахме миналата седмица, HP показаха по време на мобилния конгрес смартфона Elite X3, а заедно с него и няколко други устройства. Всъщност компанията определя като екосистема комбинацията от фаблета, докстанцията за работа с Continuum и 12,5-инчовия лаптоп, който HP наричат Mobile Extender. Всичко това работи със софтеура HP Workspace, който осигурява достъп до каталог от виртуални приложения за Windows. Според Майкъл Парк – вицепрезидент на поделението на HP за мобилни устройства и приложения, HP е първият производител, който е използвал пълната интеграция на ядрото на платформата. Това означава, че независимо с какво устройство работите, софтуерът използва едно и също ядро.

За Elite X3 след миналата седмица можем да кажем, че знаем всичко почти всичко. Телефонът работи с процесор Snapdragon 820 с графично ядро Ardeno 530 и разчита на 4GB RAM и 64GB потребителска памет, плюс възможност за разширение до 2TB чрез microSD слот. Външният вид на телефона впечатлява с комбинацията от графитено покритие и метални елементи, а екрана с диагонал 5,96" (Quad HD резолюция) е защитен от стъкло Gorilla Glass 4. Освен че работи с две SIM карти телефонът разполага и с Cat 6 LTE-Advanced възможности, стерео говорители, шумоизолираща функция и 8МР камера за видео разговори, за която от HP обещават, че се справя страхотно дори при слабо осветление. Телефонът поддържа BitLocker 128-битово криптиране на данните и работи с биометрични данни за идентифициране на потребителите чрез разпознаване на ириси и пръстови отпечатъци.

Elite X3 също така е устойчив на прах и вода и дори може да се потопи на около метър дълбочина, без това да засегне работата му. Също така можете да го изпуснете от около метър и той ще остане здрав. Благодарение на Desk Dock пък можете да превърнете Elite X3 в компютър при връзката му с монитор, мишка и клавиатура. Докстанцията разполага с DisplayPort, USB-A и USB-C портове, както и мрежови интерфейс. HP са предвидили и Quick Charge 3.0 технология, както и Kensington lock.

Картината става още по-любопитна с добавянето на Mobile Extender, тъй като 12-инчовият лаптоп на практика не разполага със собствена памет. Той използва тази на Elite X3, свързвайки се с него чрез USB-C или безжична връзка. Устройството тежи около 1 кг и разполага с два USB-C порта, B&O говорители, оптимизирани за работа със Skype и изход за слушалки. Екосистемата на HP обаче е завършена само с HP Workspace – софтуерът, който осигурява достъпа до виртуалните приложения, връзка с Active Directory и съответно персонализиран списък от приложения, които са на разположение на всеки потребител.

 • Леко си в заблуда. Не ми се спори. Само да ти кажа, че 50% от заплатата си изкарвам с писане/създаване на софтуер за управление на различни хардуерни устройства/платки/контролери. А за това трябва да си мноооого на вътре/на ниско ниво с ОС. Колкото до 3GB е друга тема и то доста дълга. Само за пример ще ти дам при Win 32. Адресират се 4GB, но част отиват за системни/хардуерни операции и реално се вижда 3.25 за потребителя. Част от хардуера се копира на другите адреси и те са заети. При телефоните има и други неща. Има рани "неща" свързани с начина на виртуализация на паметта, които се реализират по различен начин в различната архитектура 32/64. И най-важното, е че някой трябва да прекомпилира цялата ОС/поне ядрото и основните драйвери/ за да се ползват новите инструкции. А това е много дълъг и бавен процес.
  StefiMo
 • Нещата дето си ги написал за google и apple са долу горе верни, аз отдавна съм казал, че при тях от години нищо не мърда и няма как да мръдне. Но за windows не си прав ама изобщо. Всичко което си написал са пълни тъпотии, нямащи нищо общо с действителността. Примерно във връзка със статията защо ще пуснат телефон с 4 ГГБ рам след като ядро на 32 бита поддържа максисум 3 ГГБ рам? Отговори ми на тоя въпрос да видиш, че всичко дето си го написал е пълен боклук. Работата по новата операционна система е в много напреднал стадии и се тества усърдно, но засега според информацията дава много бъгове. Кога ще е готова сигурно и от MS не знаят. Единственото за което си прав е че става въпрос за пари, да за много и пазара на процесори с ARM ще е безкраен до една две години, като почнеш от крушки и стигнеш до коли и самолети.
  BoyanSherbanov
 • Отговорът е много прост - алчност. Всички са така /Apple, Google, M$/. Гледа се максимално печалба, бързо, без разходи за ресурси (време, пари, "развой"). Когато решиха, че ще правят нов Win (8.x desktop, 7.x Phone), се биеха в гърдите, че почват от нулата. И всичко ще бъде цветя и рози. И се оказа, че ядрото е старото познато NT, още от WinNT. Другото е смяна на визуалния интерфейс и вкарване на телеметрия. Все пак предлагат "нов" :) продукт. NT не е въобще проектирано за ARM (то и никой не беше чувал тази фирма за сериозни работи). Никой не си мисли да създаде ново ядро за някаква ОС. В момента интереса на М$ към АRM е свързан с IoT. Очертава се много голям пазар за усвояване с много пари. Направиха една версия за raspberry pi, защото имат голям пазар. И някой да е чул да се ползва някъде за нещо полезно? Всички големи производители пуснаха SoC специално за IoT. А трябва и софт. Google са същата стока, Взеха ядро на Линукс (не тяхно), Java (на Oracle, сега се съдят пак), компилатор (на?) и нарисуваха шарени картинки. И от тогава местят менютата и сменят цветовете. А и менкаха компилатора два пъти. И ето ви нова версия всяка година. Apple са съвсем друга бира. По правило при тях всяка версия е 'леко несъвместима с предишните'. И не им е ясно какво правят. По времето на Джобс, поне докарвах готов на картинки продукт. Сега с тези бети, май вече няма да има никога окончателен вариант :). И Линукс и MacOS се базират на UNIX, който е измислен за сървъри и то мнооого отдавана. Въобще тогава хората не са знаели какво е това мобилно устройство.
  StefiMo
 • Не съм съгласен с теб, но засега има само слухове и няма какво да спорим. Но самата ти теза, че ще загърбят ARM е доста ..... Не виждам защо Windows за ARM и за процесори на Intel да са различни? Говоря на външен вид естествено, то и сега windows 10 mobile и windows 10 вече си приличат страшно много просто в windows 10 mobile липсват някой важни неща които ги има в настолния windows
  BoyanSherbanov
 • До последно ще опитват да ни го пробутват, а накрая вероятно ще завърши с x86 телефони и таблети за тяхно удобство.
  vladovn
 • Има една лека особеност, телефона Surface в края на годината ще бъде с х86 (Atom) процесор. М$ се стремят да пропуснат ARM, и да си правят само един Win. И от името ще изчезне 'Mobile' (за ARM). Колкото до приложенията дето ще работят в 'телефонен' и в 'десктоп' режим, това е едно недоразумение на М$. Никой няма скоро време да се занимава с глупости. За близо година, освен продукти на М$(Офис), няма друг продукт. Само М$ още не са го разбрали.
  StefiMo
 • Прав си възможно е лаптопа да е само монитор, клавиатура и мишка, НО не вярвам, по простата причина, че на телефона все още не може да сложиш Windows 10, а само Windows 10 mobile. Разликата все още е много голяма между двете. Доколкото съм запознат вече усилено работят да сложат windows 10 на платформа с ARM процесор, но кога ще стане не е ясно, а според мен това няма да е поне близките няколко месеца, а най-вероятно в края на годината като излезе Surfice смартфон който вече ще е може да осигурява това за което говориш, а дали в последствие този телефон ще може да му се сложи новия софтуер с windows 10 за ARM не се знае и има доста неясноти. Но в края на годината със сигурност ще има предложения за телефон с докинг станция и съпътстващ го лаптоп такъв какъвто го описваш.
  BoyanSherbanov
 • Ако това е действителната цена изглежда като отлично предложение.
  vladovn
 • Продуктът е насочен към друга пазарна ниша - не тази на обикновения потребител. Доколкото рабрах HP вече са сключили договори с 20 компании за това устройство. То ще включва и специален софтуер от HP и Salesforce. --- А иначе за цената За 2000лв - ще можеш да си купиш само един подобен телефон с подобни х-ки/ приемам че струва 1500 лв/ и среден клас монитор. HP ще можеш да го вържеш към какъвто искаш екран или към laptop-а с който върви. Да, няма да става за игрички , но това не му идеята.
  abando
 • За тези пари, спокойно мога да си купя 17 инча геймърски лаптоп Alienware, MSI, Asus с настолна версия на windows 10, макар и с най-ниските характеристики. Само за сравнение - една клавиатура е 20-30 лева, мишката е 15-20 лева, монитор с размер 15,6 инча струва 150-200 лева максимум (дори и по-малко), Lumia 950 xl струва 1000 лева. Ето ти същата конфигурация за двойно по-ниска цена, дори смея да кажа, че клавиатурата ще е по-комфортна. Единствените минуси са, че има малко повече кабели и не е преносимо.
  Wallker
 • към 1000-1200 евро ще е всичко. Лаптопа не е лаптоп - а монитор с Full HD резолюциция, клавиатура и батерия. Като вържеш телефона към него тогава можеш да работиш
  abando
 • Аз бягам далеч от всичко, което не е принтер и има табела "НР" :)
  torrentor