HP изтегля батериите на някои лаптопи заради прегряване

След появата на информацията за сериозна уязвимост на много от съвременните процесори, компютърните потребители, които ползват лаптоп на HP, имат и друго основание за притеснение. Американската компания обяви, че стартира програма за изтеглянето на батериите на определени модели лаптопи и мобилни работни станции, които са били доставени между декември 2015 и декември 2017. Като причина се посочва рискът от прегряване, което води със себе си опасност от запалване.

Батериите са били доставени с HP Probook 64x (G2 и G3), HP ProBook 65x (G2 и G3), HP x360 310 G2, HP ENVY m6, HP Pavilion x360, HP 11, HP ZBook (17 G3, 17 G4 и Studio G3), а освен това са били продавани като аксесоари и са предоставяни при замени от HP или нейни сервизни партньори. Много от батериите са вградени, което означава, че потребителите не могат да ги сменят сами. В този случай HP ще осигури безплатни услуги за подмяна чрез оторизирани техници. Заедно с това компанията пуска и нови BIOS ъпдейти, които ще поставят батерията в режим Battery Safety Mode, така че устройствата да могат да се ползват без батерия, ако са свързани към електрическата мрежа.

HP предупреждава, че засегнатите батерии трябва веднага да се поставят в такъв режим. Според информацията става дума за около 0,1% (около 50 000 броя) от всички продадени системи HP за последните две години. Компанията ще изпрати безплатни батерии на засегнатите или ще организира замяната им от техници. В сайта на HP има и специален инструмент, който ще ви помогне да проверите дали имате подлежаща на ремонт машина, защото не всички устройства от посочените серии имат проблемни батерии.

Източник: CNET, HP