HTC иска да отдели бизнеса си около виртуалната реалност

HTC иска да отдели бизнеса си около виртуалната реалност

Плановете на HTC около очилата за виртуална реалност Vive включват отделянето им в самостоятелно подразделение, което ще позволи на компанията по-лесно да изгради алианси със стратегически партньори или потърси външни инвестиции. Това става ясно от изявление на отговарящия за глобалните продажби в компанията Чиалин Чан по време на среща с акционерите на HTC. Според него партньорските отношения ще помогнат на тайванците да повишат конкурентоспособността си, за да играят важна роля на глобалния пазар за VR решения.

Изпълнителният директор на HTC Шер Уанг смята, че сегашните отношения с Valve ще помогнат на компанията да увеличи доставките на очилата Vive тъй като Valve има над 130 милиона потребители. Според нея виртуалната реалност е важна технология за HTC и няма да е трудно да генерира печалби, а през следващите 10 години ще се появят много специализирани приложения в образованието, здравеопазването, търговията и забавленията. Именно заради това HTC има нужда от партньори и инвеститори, които да й помогнат да запази водещите си позиции в този сектор.

На въпрос за представянето на пазара за смартфони Чиалин Чан отговаря, че продажбите на HTC 10 са много по-добри от тези на миналогодишния One M9, които са били много под очакваното от компанията. Ниските продажби са създали проблеми и са били причина за слабите финансови резултати между второто тримесечие на миналата година и първото на тази. Междувременно през второто тримесечие на 2016 компанията е успяла да намали с 40% оперативните си разходи, а HTC 10 вече генерира печалби от старта на продажбите му през това тримесечие. Доброто представяне на HTC 10 е вдигнало и с около 20% продажбите на другите телефони на HTC.

Източник: DigiTimes, Taipei Times