Huawei и Apple ще са лидери при 5G смартфоните тази година

Huawei и Apple ще са лидери при 5G смартфоните тази година

5G мрежите продължават да навлизат в много страни по света, а заедно с това логично се увелича и броя на съвместимите с технологията смартфони. В Китай разпространението на мрежите от пето поколение става много агресивно, така че не е изненадващо, че местните производители са държали 75% от глобалния пазар на 5G телефони през първата половина на годината. Това показва проучване на TrendForce, което разкрива и други интересни детайли.

Компанията очаква през тази година да бъдат произведени 1.24 милиарда телефона, а от тях с 5G ще са 235 милиона устройства. Според прогнозата в топ 6 при 5G телефоните ще има 4 китайски производители, но на първо място ще е Huawei с около 74 милиона устройства. Второто място ще е за Apple с около 70 милиона телефона - това са моделите от очакваната през есента серия iPhone 12, които ще получат 5G. TrendForce посочва, че ако компанията реши да увеличи цените това може да се отрази на продажбите.

Третата позиция ще е за Samsung с около 29 милиона 5G телефона, така че тя ще остане далеч зад първите компании. На следващите две места с равни резултати откриваме Oppo, Vivo (плюс OnePlus, и Realme) и Xiaomi, които ще се опитат да увеличат присъствието си в чужбина, след като в Китай са сериозно притиснати от Huawei. Очаква се през годината Vivo, OPPO и Xiaomi да достигнат производствени обеми на 5G устройства съответно 21 милиона, 20 милиона и 19 милиона.

Развитието на пазара на 5G телефони е свързано с навлизането на повече модели от нисък и среден клас. Това на свой ред се дължи на появата на по-евтини чипсети с поддръжка за технологията, което ще помогне догодина производството на 5G телефони да надхвърли 500 милиона броя, което ще е около 40% от общия обем. TrendForce очаква към края на годината да се появят 5G телефони на цени около 1000 юана (123 евро).

Източник: TrendForce

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Абе китайците лупат всички с над 50% дял... Тръмпа за тва ги гърби. Имат яко преднина, не само на телефони, но и на мрежа.
    Вито
  • Самсунг вече втора година продава 5G телефони дори и в средния клас. Как изчислиха че Apple за 3 месеца ще ги надмине не ми е много ясно.
    ilkor
  • Спик, надявам се разбираш какво са имали предвид в темата - айфон 12 излиза септември. Всички модели ще имат 5G. Много бързо ще задминат самсунг по устройства с 5G по простата причина, че всеки телефон, който продадат ще има модем.
    Това ги слага на 2ро място след хуавей (планирано) ;)
    Съжалявам, че не вярвам в кристалните топки и маг Светлина :lol:
    Spikul
  • Спик, надявам се разбираш какво са имали предвид в темата - айфон 12 излиза септември. Всички модели ще имат 5G. Много бързо ще задминат самсунг по устройства с 5G по простата причина, че всеки телефон, който продадат ще има модем.
    Това ги слага на 2ро място след хуавей (планирано) ;)
    radko89
  • Все си мисля, че айфон нямат 5G, но щом ще са лидери до края на годината - ок :lol:
    Ако се слушаха тези прогнози на такива "анализатори", петролът сега трябваше да е 200$ :mrgreen:
    Spikul
  • Изпълзя от дупката и пак се скри ! Имат поддръжка на Андроид, а нямат GMS, но ти с твоя болен мозък не различаваш нещата :)
    Боби13
  • Пак се нагъзихте лекинко на Хуямиразвей, еййй податливи сте много! Хуямиразвей от една година са БЕЗ официална поддръжка на Андроид, това къде да ви го напиша? С две думи - фитка са! И ако реализират продажби ще е основно в Жълтурландия и то през есента. И това също не е много сигурно, защото малките паци не са платили на света за щетите, които докараха с корона-вируса. И ако Тръмп спечели наесен отново, тогава вече жална им майка, та продажби ще видят на Свети Макавей! :)))
    strikercho