Huawei и други китайски компании срещу сделката между NVIDIA и Arm

Huawei и други китайски компании срещу сделката между NVIDIA и Arm

Решението на NVIDIA да купи Arm е една от най-големите технологични сделки на годината, но пред финализирането й все още има много препятствия. Едно от тях може да се окаже трудно за преодоляване. Източници на Bloomberg твърдят, че Huawei и други китайски технологични компании са изразили силни опасения пред местните регулатори около придобиването на стойност 40 милиарда долара.

Изданието посочва, че няколко от най-влиятелните китайски технологични компании лобират при регулатора за отхвърляне на сделката или за налагане на условия, които да гарантират достъпа до чипове с технологията на Arm. Основното притеснение е свързано с това, че NVIDIA може да накара британската компания да прекъсне връзките с китайските си клиенти като част от американската търговска война с Китай.

Всяко разглеждане на сделката от Пекин ще премине под знака на нарастващите опасения, че САЩ се опитва да ограничи дейността на големите китайски технологични компании. Пример е масираната кампания срещу Huawei. Китай има право да одобри сделката, защото страната е най-големия пазар на чипове в света и годишно внася такива продукти за 300 милиарда долара.

Източник: Bloomberg