Huawei Mate 40 Pro отблизо - еволюция на камерата

Huawei Mate 40 Pro отблизо - еволюция на камерата

Huawei Mate 40 Pro предлага много подобрения, но най-интересните са свързани с камерата. На пръв поглед тя има много общи черти с камерата на P40 Pro. Запазени са главният 50МР (f/1.9) 1/1.28" сензор с 23 mm леща (вече без оптична стабилизация) и 12МР (f/3.4) сензор с 5х телефото оптика и стабилизация, но 3D ToF сензорът е заменен от лазерен автофокус. Третият сензор е с резолюция 20МР, съотношение 3:2 и 18 mm ултраширокоъгълна леща (f/1.8) и на практика представлява второ поколение на Cine камерата от Mate 30 Pro.

Последният сензор е снабден с нов тип леща, който елиминира изкривяването, а освен това има и автофокус. Иначе Huawei изтъква, че благодарение на подобренията в чипсета може да предложи по-високо качество на изображението от ултраширокоъгълната камера при намалена осветеност, а освен това тя може да записва XD Fusion HDR видео на хардуерно ниво. Отпред откриваме 13MP (f/2.4) камера с фиксиран фокус, която стои зад 18 mm ултраширокоъгълна леща.

Като цяло камерата се представя много впечатляващо. При достатъчно светлина тя осигурява снимки с изобилие от детайли, широк динамичен диапазон и много приятни цветове. За допълнително подсилване на цветовете помага технологията с изкуствен интелект на Huawei, но ако нейната намеса не ви допада, винаги можете да я изключите. По подразбиране с главния сензор получавате 12МР снимки, но при желание може да снимате и в пълната му резолюция от 50МР.

Представянето на телефото камерата също е впечатляващо с приятни цветове, много детайли и малко шум. Не по-малко добре работи и новата ултраширокоъгълна камера. Въпреки че нейното зрително поле не е толкова широко като при конкурентите, тя работи отлично, като осигурява снимки в минимално изкривяване, много детайли, ярки цветове и широк динамичен диапазон. Системата за автофокус също е приятен бонус.

На тъмно представянето също е много добро, но това отдавна е нещо, което очакваме от флагманите на Huawei. При недостатъчно светлина Mate 40 Pro осигурява много детайлни снимки с изобилие от детайли, наситени цветове и малко шум. И това дори и без да се налага да активирате специалния нощен режим, който макар да прави снимките по-светли води до известна загуба на детайли. Телефото камерата осигурява изненадващо добри снимки въпреки по-тъмната си бленда, а освен това и представянето на ултраширокоъгълната е много добро.

Huawei си е поставила за задача да подобри като цяло представянето на телефона при запис на видео - предната и задната камери поддържат 4K видео при 60fps, има различни шаблони за създаване на кратки тематични клипове за споделяне в социални мрежи, при запис на видео може да се ползва звук от свързаните безжични слушалки, а освен това при zoom се прилага и аудио фокус за усилване на звука от посоката на снимания обект, като се намаляват другите нежелани звуци.

Камерата включва и други екстри при запис на видео като Steady Shot за допълнително дигитално стабилизиране на картината и Tracking Shot, при което се ползва изкуствен интелект, за да се следи избран човек в кадъра. В този случай се снима с ултраширокоъгълната камера и телефонът автоматично следи обекта, докато той се движи в кадъра - това има своите ограничения, а и качеството не е най-доброто, защото се ползва цифрово приближение, но технологията работи впечатляващо.

Благодарение на технологията XD Fusion HDR, която на хардуерно ниво комбинира кадри с различна експозиция, устройството осигурява качествено видео във всякакви условия, дори и при намалена осветеност. Хубаво видео ще получите и от селфи камерата. Както споменах, тя има 18 mm леща, а при снимане осигурява три нива на приближаване, така че можете да изберете подходящото за конкретната ситуация - ако искате да уловите повече хора, е добре да изберете най-широкото зрително поле (по подразбиране се включва средното 0.8x).

Първата част на материала е тук.